Читај ми!

Odobreno puštanje Hadžića na privremenu slobodu

Haški tribunal je prihvatio žalbu bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, osumnjičenog za ratne zločine, i doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Goran Hadžić bi trebalo da se vrati u Hag do kraja maja, saopšteno je iz Tribunala, prenosi Tanjug.

Hadžić će, kako se navodi u odluci Žalbenog veća, biti prebačen na aerodrom u Amsterdamu čim to bude bilo moguće, gde će ga sačekati predstavnik Vlade Srbije, na osnovu garancija Ministarstva unutrašnjih poslova.

Period privremenog boravka na slobodi počinje kada Hadžić bude predat ovlašćenom predstavniku srpske vlade, a završava se njegovim povratkom u Holandiju, kaže se u odluci.

Tokom boravka u Srbiji, Hadžić ne sme da napušta opštinu Novi Sad, a noću ne sme da izlazi iz kuće u kojoj će ga svakodnevno posećivati predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će predavati pismene izveštaje Sekretarijatu Tribunala o tome da li Hadžić poštuje dogovorene uslove.

Hadžić je dužan da preda sva putna dokumenta Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i ne sme da ima kontakt sa žrtvama ili svedocima u svom procesu, takođe neće o tome razgovarati ni sa kim, uključujući medije, osim sa svojim zastupnikom.

Žalbeno veće traži od Vlade Srbije da odredi zvaničnika koji će pratiti Hadžića od aerodroma Shifol do Novog Sada, da odredi policijske službenike koji će svakodnevno obilaziti Hadžića i izveštavati Sekretarijat Tribunala o tome. 

Srpska vlada, kako se navodi, trebalo bi odmah da obavesti Sekretarijat Tribunala, Pretresno veće i Žalbeno veće ukoliko Hadžić odbije da se javi policijskoj stanici.

Takođe treba da obezbedi Hadžićevu ličnu sigurnost i bezbednost dok se nalazi na privremenoj slobodi u Republici Srbiji. 

Vlada Srbije je odgovorna i za sve troškove u vezi sa transportom od aerodroma u Amsterdamu do Novog Sada i nazad.

Srpske vlasti treba odmah da pritvore Hadžića ako pokuša da pobegne sa teritorije Srbije ili ako na neki način prekrši uslove puštanja na privremenu slobodu.

Advokav Gorana Hadžića Zoran Živanović potvrdio je da je jedan od uslova za Hadžićevo puštanje da ga preuzme predstavnik Vlade Srbije. On očekuje da se predstavnik odredi sutra u toku dana.  

Haški sud je ranije, 16. marta, odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga – radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan tumor u finalnoj fazi.

U prvoj reakciji iz Hrvatske, tamošnji ministar branitelja Predrag Matić ocenjuje da Hag pokazuje humanost prema ljudima koji su teško oboleli, iako ti ljudi devedesetih nisu pokazivali humanost prema svojim žrtvama.

Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара