Dvanaest godina za zločin u Tuzli

Ilija Jurišić pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Veće Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je danas Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, maja 1992. godine.

Obrazlažući presudu, predsedavajuća Sudskog veća Vinka Beraha Nikičević rekla je da je Jurišić, kao starešina operativne grupe pri Centru javne bezbednosti Tuzla izdao naredbu za napad na kolonu JNA i tako upotrebenio nedozvoljen način borbe zabranjen po međunarodnom pravu.

Vojna kolona se povlačila iz Tuzla pod prethodnom dogovoru između BiH i SR Jugoslavije, rekla je sudija, kao i na osnovu ranijeg dogovora između predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle sa komadantom tuzlanske kasarne JNA "Husinjska buna" pukovnikom Milom Dubajićem.

Prema tim dogovorima, objasnila je sudija Nikičević, 92. motorizovana brigada JNA u koloni je trebalo da iz kasarne mirnim putem napusti teritoriju BiH.

Kada je vojna kolona prolazila kroz Skojevsku ulicu i raskrsnicu Brčanska malta, obrazložila je sudija, Jurišić je izdao naredbu za otvaranje vatre, koju je dobio od svog pretpostavljenog starešine načelnika stanice Javne bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti su prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz odobrenim pravcem izmeštanja, a zatim su pucali i ubijali vojnike koji nisu bili spremni za borbu i pružanja otpora.

U napadu na kolonu ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po međunarodnoj poternici.

Optuženi Jurišić je u završnoj reči naveo da je čitav proces protiv njega pokrenut iz političkih razloga a ne radi utvrđivanja istine i činjenica o događaju u Tuzli.

Posle izricanja presude, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je presuda "satiskfacija za ubijene i njihove porodice".

Vekarić je rekao da je na sudu utvrđena istina šta se dogodilo u Tuzli i istakao da tužilaštvo "podržava svaku inicijativu za politički dijalog o mestu izdržavanja kazne Jurišića" objasnivši da je taj dijalog stvar nadležnih ministarstava Srbije i BiH.

Odbrana Jurišića, nezadovoljna presudom najavila je žalbu, smatrajući da na sudu nije utvrđeno kako je glasila naredba.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара