Pokrenuta istraga protiv Petera Egnera

Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Petera Egnera, koji se tereti da je kao pripadnik Gestapoa izvršio krivična dela genocida i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Beograda u periodu od aprila 1941. do oktora 1944 godine.

Objašnjeno je da je istražni sudija rešenje o sprovođenju istrage doneo i pre saslušanja okrivljenog radi prikupljanja ostalih dokaza i podataka relevantnih za odlučivanje, s obzirom na to da postoji opasnost od odlaganja.

Svako odlaganje sprečilo bi efikasno sprovođenje istrage, imajući u vidu da je Egner u poznoj životnoj dobi, kao i to da su eventulani svedoci do kojih bi sud u toku istrage mogao da dođe, verovatno, u istoj takvoj dobi, navedeno je u saopštenju suda.

Pošto je istražni sudija pokrenuo istragu protiv Egnera, Srbija može da podnese zahtev za njegovo izručenje iz SAD.

U zahtevu za sprovođenje istrage, koji je Tužilaštvo za ratne zločine podnelo Veću za ratne zločine Okružnog suda, Egner se sumnjiči za više krivičnih dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništa.

Između ostalih Egner se sumnjiči i za genocid, jer je, kao pripadnik tajne nemačke službe - Gestapoa, imao nameru da istrebi jednu nacionalnu grupu - Jevreje u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do dokaza da je Egner dobio tri odlikovanja nacističke Nemačke, među kojima je i "Gvozdeni krst", a prema ukazu Adolfa Hitlera, kao zaslužni pripadnik SS jedinica dobio je nemačko državljanstvo.

Egner se sumnjiči da je krajem 1941. godine učestvovao u odvođenju većeg broja civila u Jajince gde su streljani, kao i da je od kraja 1941. do sredine 1942. kao stražar obezbeđivao odvođenje grupa Jevreja u logor Staro sajmište.

Američko ministarstvo pravde nedavno je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Egneru, koji je u toj zemlji osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 civila tokom Drugog svetskog rata.

U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, Egner, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, tereti se da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada Jevreja, Roma i političh disidenata u Srbiji. Egner, koji je rođen u Crvenki, u Vojvodini, u SAD je bio ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво