Читај ми!

"Podujevski bombaš" Fljorim Ejupi je plaćeni ubica?

Kosovsko tužilaštvo tvrdi da je bombaš iz Podujeva, Fljorim Ejupi, bio plaćen četvrt miliona evra da ubije Džavita Halitija, bivšeg šefa obaveštajne službe OVK i jednog od najbližih saradnika Hašima Tačija. Ejupijev DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, u čijoj je eksploziji 2001. godine ubijeno 12 Srba kod Podujeva.

Tužilaštvu u Prištini, kako navodi Koha ditore, javio se svedok koji tvrdi da je bio deo plana Ibrahima Keljmendija, koji je za ubistvo Tačijevog saradnika, navodno, bio spreman da plati 250.000 evra.

Prema navodima tog svedoka, Ejupi je dobio novac da ubije Halitija.

Još uvek je nejasno zbog čega je tačno Keljmendi želeo da ubije jednog od osnivača OVK, ali se u Prištini spekuliše da je kontrola novca prikupljenog u fond "Domovina zove" glavni motiv zavere.

Vrhovni sud Kosova je, pre nekoliko godina, u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba, koji su autobusom "Niš ekspresa" išli u Gračanicu, zbog nedostatka dokaza.

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK. Ubrzo nakon poništavanja presude, Euleks je obnovio istragu, tvrdeći da je u taj bombaški napad umešano više osoba. Rezultati ove istrage, ako ih uopšte ima, nikada nisu objavljeni.

Ejupi je, tokom prve istrage, na misteriozan način pobegao iz američke baze Bondstil kod Uroševca.

Osumnjičen je za čitav niz nedela, uključujući ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove, Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe. Njih dvojica ubijeni su iz istog oružja.

Ejupi je takođe osumnjičen i za ubistva pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmik policije Koje Esumana, koji je na Kosovo došao iz Gane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво