Trgovina organima: Vukčević putuje u Albaniju

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević trebalo bi da otputuje u Tiranu, kako bi s tamošnjim tužilaštvom dogovorio istragu o trgovini ljudskim organima na teritoriji Albanije, kao i o ljudima kidnapovanim i ubijenim na severu te zemlje tokom 1999. godine. Istraga lokalcija oko Kukeša, Tropoje i rudnika Deva.

Portparol tog tužilaštva Bruno Vekarić potvrdio je za RTS Onlajn da očekuje da će državnoj tužiteljki Albanije Ini Rami, krajem oktobra prezentovati materijale koje je tužilaštvo za ratne zločine do sada prikupilo.

"Istraga o trgovini organima otetih kosmetskih Srba koju je pokrenulo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu napreduje i dosta je urađeno u pravcu otkrivanja istine šta se zaista dešavalo tokom 1999. godine na Kosmetu i severu Albanije", dodao je Vekarić.

"Iz Tirane stižu pozitivni signali povodom molbe da nam se na licu mesta dozvoli provera informacija do kojih smo došli" rekao je Bruno Vekarić .

Vekarić je precizirao da tužilaštvo, pre svega, istražuje ubistva, dok je trgovina organima, zbog koje se veruje da su te likvidacije vršene, u drugom planu te istrage u odnosu na zločin ubistva.

Neotkrivajući detalje istrage, Vekarić je ranije, u izjavi Tanjugu, rekao da sve ukazuje na mogućnost da je reč o jednom vidu medunarodnog organizovanog kriminala u koji su bili uključeni mnogi "funkcioneri sadašnjeg albanskog establišmenta".

On je istakao da postoje indicije da su u sve ozbiljno bili umešani i neki bivši službenici UNMIK-a, kao što je i navela i Del Ponteova.

"Pouzdano se zna da je UNMIK vodio istragu o nestalim Srbima, ali da je ona iznenada zataškana i da niko ne zna rezultate te istrage. Da je reč o organizovanom medunarodnom kriminalu sugeriše i činjenica da su mnoge krivične prijave za trgovinu ljudskim organima podneli i sami Albanci", kazao je tada Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu posle objavljivanja knjige bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, koja je tada prvi put javno obznanila detanje istrage koju su vodili haški istražitelji.

Skandal sa švercom organa na Kosovu u prvi plan izbio je početkom godine, kada je Del Ponteova u knjizi "Lov: ratni zločinci i ja", navela da je oko 400 kosovskih Srba, posle okončanja sukoba juna 1999. godine, oteto, te zatim prebačeno u Albaniju gde su ubijeni nakon što su im odstranjeni vitalni organi.

Istragu o ovom slučaju zatražila je i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč", ali premijeri Kosova i Albanije, kojima je zahtev upućen, nisu odgovorili, pri čemu je Priština optužila Del Ponteovu za "podrivanje kosovske državnosti".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво