Albanija - Žuta kuća na kraju ukletog sela

Nemački politički nedeljnik "Špigl" u priči "s kraja civilizacije" piše o selu pored albanskog grada Burelja i podrumu kuće porodice Katuči, gde su, prema navodima bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, kidnapovanim Srbima sa Kosova vađeni organi.

Prema Del Ponteovoj, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova su do 300 zarobljenika, uglavnom Srba, posle 1999. godine odvukli u Kukeš i Tropoju u Albaniji i tamo ih zatvorili, a zatim, najmlađe i najsnažnije prebacili u selo Ribe, kod Burelja.

''Porodica razjareno odbacije glasine da su u njihovom podrumu srpskim zarobljenicima vađeni organi i zatim prodavani za transplantaciju. Ipak, sumnja ostaje'', konstatuje ''Špigl'' u tekstu ''Kuća na kraju sveta'', u kojoj govori o gradu Burelju, koji "izgleda kao uklet" i koji je, prema Del Ponteovoj, bio mesto događaja.

Del Ponteova se poziva na osam svedoka koji su svi, nezavisno jedan od drugog, isto govorili - o jednoj žutoj kući u selu Ribe, u čijem podrumu je jedan lekar, ''Albanac iz Peći, s upadljivo kukastim nosem'' vadio organe pedestorici zarobljenika.

''U međuvremenu, svedoci kao da su propali u zemlju'', rekao je jedan bivši istražitelj, prenosi ''Špigl''.

Nedeljnik navodi sumnje jednog tadašnjeg istražitelja u spremnost da bi svedoci dalje dali izjave, jer bi to bilo opterećujuće za bivše vođe OVK i današnje visoke političare Kosova.

''Zato imaju strah da bi svaka dalja izjava za njih značila sigurnu smrtnu presudu'', prenosi ''Špigl'' mišljenje istražitelja.

Tako se sada poslednje nade da će događaji biti razjašnjenji polažu na specijalnog istraživača saveta Evrope Dika Martija, koji u roku od dve godine treba da ispita taj slučaj, piše ''Špigl'', navodeći da je Marti već vodio istrage o tajnim CIA letovima i zatvorima u Evropi.

''Selo kod Burelja se zove Ribe....i ta, navodna, ''kuća strave'' se ne nalazi samo na kraju naselja, već na kraju civilizacije'', piše ''Špigel'', navodeći da je iza kuće neprohodan, zarastao put, da se padina, očito, koristi kao smetlište.....

Soba u prizemlju

U opisu razgovora sa 77-godišnjim gazdom ''kuće strave'' Abdulom Katučijem, ''Špigl'' prenosi starčevu izjavu da su jednog dana, u februaru 2004. godine, u njegovu kuću, dok je on čuvao ovce u brdu, banuli teško naoružani policajci i stranci, zajedno s jednim albanskim državnim tužiocem, sve preokrenuli,čak i pikavce pokupili, a nekom hemijskom tečnošću, da bi otkrili tragove krvi, popraskali sobe.

Zbog toga su, kako jadikuje Katuči, članovi njegove porodice, čak s malom bebom, morali da provedu dve noći na hladnoći.

Istražni tim UN se, prema rečima Katučija, posebno zanimao za jednu sobu u prizemlju, gde je betonski pod ofarban u crno i zbog toga su želeli dalje da buše, a onda im je on rekao da to mogu uraditi samo pod uslovom da plate odštetu.

Posle toga su se ''muškarci i jedna žena" povukli, kaže Katuči, koji tvrdi da je, tek u aprilu, kad je objavljena knjiga Del Ponteove, zapravo, saznao šta su oni tada tražili u njegovoj kući.

Kad ne bi bio tako siromašan, Katuči bi, kako je rekao "Del Ponteovu tužio pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu".

''Dakle, sve pogrešno? Trgovina organima je deo teorije zavere iz dubine Balkana? Verovatno, ipak, ne'', konstatuje ''Špigl'', ukazujući na detalje iz priče starca, kome, kad god ne može nešto da objasni, u pomoć priskaču unuci.

Zavoji i igle svedoče drugačije

Jedna od takvih muka za starca je pitanje, čemu su služile prazne flaše od infuzione tečnosti sa sredstvima za opuštanje mišića, zavoji i igle, koje su pronašli istražni organi u blizini starčeve kuće.

''U ovom okruženju, bez odgovarajuće medicinske brige je potpuno normalno da ljudi sami sebi u nuždi daju injekcije'', prenosi ''Špigel'' izjavu 26-godišnje Katučijeve unuke, ocenjujući da to, ipak, ne zvuči uverljivo.

Kad je reč o pronađenim ostacima krvi u njihovoj porodičnoj kući, unuka kaže da se tu porodila jedna žena, a osim toga, tu se i za islamske praznike, kako je rekla devojka, kolje stoka.

I kod boje kuće u pomoć dedi priskaču unuci - svi svedoci opisali su je kao žutu, a ona je sada bela. I za to Katučijevi imaju objašnjenje, iako su u početku tvrdili da je kuća uvek bila bela, ali se ipak unuka "prisetila" da su je prekrečili za jednu svadbu, prenosi ''Špigl'', ukazujući na to da su istražni organi ispod bele boje, ipak, pronašli - žutu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво