Izveštaj o neredima na mitingu SRS

Sukobe sa policijom, na mitingu SRS, izazvale ekstremne grupe demonstranata. Činjenice koje se odnose na smrt Ranka Panića biće dostavljene i nadležnim pravosudnim organima, kaže se u Izveštaju radne grupe, koji je stigao u Skupštinu Srbije.

Izveštaj radne grupe o utvrđenim činjenicama i okolnostima pod kojim je došlo do povređivanja građana i policijskih službenika 29. jula u Beogradu tokom održavanja javnog skupa u organizaciji Srpske radikalne stranke, potpisao je prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da su incidente i sukobe sa policijskim službenicima izazvale ekstremne grupe učesnika javnog skupa, da je potrebno raditi na identifikaciji lica koja su izvršila krivična dela i prekršaje kao i na identifikaciji policijskih službenika koji su prekoračili policijska ovlašćenja.

Deo izveštaja, kako se navodi, koji se odnosi na povređivanje i kasniju smrt Ranka Panića biće dostavljen i nadležnim pravosudnim organima.

Policijski službenici su imali naredbu da isključivo postupaju u skladu sa zakonom i da se zaštite svi učesnici, a posebno novinari, narodni poslanici i svi drugi građani koji ne ispoljavaju agresiju.

Ministar, direktor policije i starešine iz štaba su izričito naredili da se ne upotrebljavaju sredstva iznude, sve dok život policijskih službenika, građana ili bezbednost objekata ne budu ugroženi.

Utvrđeno je da je od strane pojedinih policijskuh službenika došlo do samoinicijativnog preduzimanja radnji, tj. upotrebe sredstva prinude, iako za to nije bio ispunjen zakonski osnov.

Među šest policijskih službenika koji su prekoračili ovlašćenja, jedan je iz policijske uprave za grad Beograd, dvojica su službenici žandarmerije iz Niša, a trojica koji nisu okarakterisani kao direktni izvršioci prekoračenja, već kao rukovodioci jedinica čiji su za sada neidentifikovani policajci prekoračili ovlašćenja, su iz žandarmerije odreda Novi Sad.

Konstatovano je da su hemijska sredstva koja su korišćena na ovom skupu za suzbijanje nereda, upotrebljena u skladu sa zakonom.

Takođe je ustanovljeno da su sve mere i radnje koje je organizator skupa preduzeo bile nedovoljne za moguđnost kontrolisanja ponašanja ekstremne grupe učesnika skupa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи