Odloženo suđenje za ubistvo braće Bitići

Proces protiv trojice bivših policajaca, optuženih za pomaganje u ubistvu trojice američkih državljana albanskog porekla, odloženo je za oktobar zbog sprečenosti zamenika tužioca za ratne zločine da prisustvuje glavnom pretresu.

Suđenje Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću za učešće u ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija u Petrovom Selu 1999. godine, odloženo je, a nova ročišta zakazana su za 27. 28. i 29. oktobar.

Na poslednjem pretresu, 10. juna, najavljeno je da bi u nastavku procesa trebalo da svedoči  bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Procesu se vodi u Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Prema navodima optužnice, prvooptuženi Popović je 8. jula 1999. naredio Stojanoviću da uhapsi braću Bitići koji su napuštali zatvor u Prokuplju, nakon izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SR Jugioslavije iz Albanije, i da ih sprovede do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu.

Popović je zatim braću Bitići, zatvorio u prostoriju Nastavnog centra, a sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima, predao nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije, koji su ih ubili, pucajući im u potiljak.

Posmrtni ostaci braće Bitići, sa rukama vezanim žicom na leđima, pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Optuženi su na početku suđenja, 13. novembra prošle godine, odbacili krivicu za učešće u tom zločinu a brane se sa slobode jer im je, odlukom sudskog veća, ukinut pritvor.

Obdukciju i identifikaciju braće Bitići, pored naših stručnjaka, obavili su, na zahtev SAD, i eksperti FBI. Posmrtne ostatke braće Bitići preuzeo je u februaru 2002. godine, američki konzul Tomas Rajs, i oni su transportovani u Ilinois.

Američke vlasti već nekoliko godina traže da srpsko pravosuđe "što pre, kazni počinioce ovog kriminalnog čina, da zatvori slučaj i donese pravdu porodici Bitići."

Trojica braće rođena su u Ilinoisu u Čikagu. Pre dolaska na Kosovo tokom konflikta 1999. godine bili su nastanjeni u Njujorku. Borili su se u sastavu "Atlanske brigade" Oslobodilačke vojske Kosova. Po završetku NATO kampanje, 26. juna 1999. uhapšeni su od strane srpskih vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog kršenja zakona o kretanju i boravku stranaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво