Uhapšen Goran Perčević

Goran Perčević, koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom uhapšen je večeras, saznaje RTS.

Perčević je uhapšen kod prijatelja M. Ć. u stanu na Banjici koji je takođe priveden, javlja Tanjug.

Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je izdat nalog za hapšenje Gorana Perčevića zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela u vezi sa Univerzal bankom.

Ministar je precizirao da je nalog za hapšenje izdat zbog sumnje da je Perčević iskoristio i prekoračio ovlašćenje kada se sa rukovodiocima Univerzal banke dogovarao o odobravanju i obezbeđivanju kredita firmama.

Stefanović je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadekvatnih sredstava (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

"To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente ove banke", rekao je Stefanović.

Goran Perčević već je saslušavan u policiji u aprilu u vezi sa Univerzal bankom. Zbog lošeg poslovanja i velikih dugova banka je zatvorena je pre devet meseci, a Dragan Tomić, predsednik IO banke i poslanik SNS-a i još pet saradnika uhapšeni su zbog malverzacija sa kreditima.

Perčevićeva firma "Interkomerc - druga je na spisku najvećih dužnika Univerzal banke sa više od milijardu dinara. Osim njegove kompanije, na spisku onih koji nisu vraćali višemilionske zajmove su i "Beohemija" Željka Žunića, "Farmakom" Miroslava Bogićevića, "Luka Beograd" Milana Beka i nekoliko firmi Dragana Đurića.

Biografija Gorana Perčevića

Goran Perčević je rođen 1965. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Karijeru je započeo je kao asistent na Pravnom fakultetu.

U politiku je ušao posle Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije. Potom je bio i potpredsednik SPS-a, kao i član IO GO SPS-a.

Posle petog oktobra 2000. godine povlači se iz aktivnog političkog života. SPS je napustio pred kongres 2006. godine jer nije bio zadovoljan statusom.

Politički život zamenjuje poslovnim i kao direktor i vlasnik vodi nekada državnu firmu "Interkomerca" a.d. koja se orijentisala na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Mediji navode da je Perčević, iako se nije vraćao u SPS, bio blizak Ivici Dačiću. Februara 2013. Vlade republike Srbije postavila ga je za predsednika Upravnog odbor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da bi 9. avgusta, takođe ukazom Vlade, imenovan za člana saveta Pravnog fakulteta u Beogradu.

Izdavač je dve knjige predsednika SAD Baraka Obame - "Smelost nade" i "Promene u koje verujemo".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво