Читај ми!

Nalog za hapšenje Perčevića, uhapšen Čume

Izdat nalog za hapšenje Gorana Perčevića zbog malverzacija u Univerzal banci, rekao ministar policije Nebojša Stefanović. Uhapšen Ljubiša Buha Čume, zbog napada na službeno lice, rekao ministar.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je izdat nalog za hapšenje Gorana Perčevića zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela u vezi sa Univerzal bankom.

Stefanović je rekao na konferenciji za novinare da je za Perčevićem raspisana potraga i da očekuje da će veoma brzo biti lišen slobode.

"Dat je nalog za lišavanje Perčevića slobode zbog različitih malverzacija u privredi, kada se iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćenja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke o različitom odobravanju i obezbeđivanju kredita firmama", rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadekvatnih sredstava (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

"To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente ove banke", rekao je Stefanović.

Goran Perčević već je saslušavan u policiji u aprilu u vezi sa Univerzal bankom. Zbog lošeg poslovanja i velikih dugova banka je zatvorena pre devet meseci, a Dragan Tomić, predsednik IO banke i poslanik SNS-a i još pet saradnika uhapšeni su zbog malverzacija sa kreditima.

Perčevićeva firma "Interkomerc" druga je na spisku najvećih dužnika Univerzal banke sa više od milijardu dinara. Osim njegove kompanije, na spisku onih koji nisu vraćali višemilionske zajmove su i "Beohemija" Željka Žunića, "Farmakom" Miroslava Bogićevića, "Luka Beograd" Milana Beka i nekoliko firmi Dragana Đurića.

Ministar Stefanović je rekao da je policija uhapsila Ljubišu Buhu zvanog Čume, zbog napada na službeno lice i za nasilje u porodici.

Stefanović je rekao da je Čume uhapšen zbog napada na policajca prilikom intervencije zbog nasilja u porodici. Naveo je i da je policija tu akciju radila u sadejstvu sa tužilaštvom, a po nalogu višeg tužioca u Beogradu.

"On (Buha) je napao policajce koji su došli na intervenciju zbog nasilja u porodici i podignute su krivične prijave... jedan od policajaca je napadnut tom prilikom", rekao je Stefanović.

Oduzimanje imovine Kosmajcu

Govoreći o slučaju Kosmajac, ministar je ocenio da je policija dobro uradila svoj deo posla u slučaju Dragoslava Kosmajca i da to pokazuje odluka o privremenom oduzimanju imovine tom osumnjičenom.

"U slučaju Kosmajac imamo odluku o privremenom oduzimanju imovine i to pokazuje da su istrage koje su se do sada vodile i rezultati i dokazi koji su pruženi tužilaštvu veoma dobri i kvalitetni", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovodi istragu protiv Dragoslava Kosmajca zbog krivičnog dela podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, a beogradsko Prvo osnovno javno tužilaštvo vodi istragu protiv njega zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave i prevare.

Manja stopa kriminala, veće zaplene heroina

Ministar je zadovoljan postignutim rezultatima i uveren je da će policija uspešno nastaviti sa suprotstavljanjem svim vidovima kriminala.

"Policija je uspela u prvih šest meseci da značajno poboljša svoje rezultate i u oblasti suzbijanja narko-kriminala gde imamo značajno veće zaplene, pre svega heroina", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ukupna stopa kriminala u Srbiji u prvih sedam meseci, u odnosu na isti period lane smanjena je za 9,4 odsto, a svi parametri pokazuju da policija veoma efikasno radi svoj posao.

"I dalje postoji puno propusta i puno mesta gde možemo da napravimo značajno bolje rezultate i na tome ćemo raditi, a reforme policije koje sprovodimo će upravo ići u prilog tome", rekao je Stefanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво