Dve trećine osnovaca žrtve nasilja

Čak 65 odsto osnovaca u Srbiji bar jednom je bilo izloženo nekom obliku nasilja u poslednja tri meseca, upozorili su učesnici okruglog stola "Mirovno obrazovanje za stabilno društvo - saradnja državnih institucija i organizacija civilnog društva".

Predstavnik UNICEF-a i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragan Popadić je kazao da je istraživanje organizovano u okviru projekta "Škola bez nasilja" i obuhvatilo je 115 osnovnih škola širom Srbije i više od 50.000 učenika.

Rezultati su pokazali da je 24 odsto osnovaca više puta bilo izloženo nasilnom ponašanju u poslednjih tri meseca, dok je tokom ukupnog školovanja 44 odsto učenika bilo izloženo nasilnom ponašanju vršnjaka.

Čak 23 odsto učenika je izjavilo da je jednom (17,6 odsto) ili više puta (4, 7 odsto) u istom periodu doživelo da ih nastavnik uvredi, ismeje ili uvredi.

Popadić je istakao da zabrinjava to što se više od 50 odsto žrtava nije obratilo nastavnicima za pomoć, kao i da nekoliko hiljada osnovaca u Srbiji svakog dana ide na nastavu sa strahom da će biti maltretirano.

On je kazao da je uzrok nasilja u školama njegovo veliko prisustvu u društvu i veliki stepen tolerancije prema nasilju.

Popadić je rekao da je u školama prisutna ''kultura nasilja'' i da žrtve nemaju podršku nastavnika, posebno vršnjaka, od kojih samo četvrtina pomaže drugovima u takvim situacijama.

Savetnik u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije Mirjana Savić je kazala da reforma obrazovanja ima značajno mesto u procesu evropskih integracija Srbije .

Ona je još jednom pozvala nevladine organizacije da potpišu Memorandum o razumevanju i da, kroz saradnju sa vladom na mnogim projektima, pomognu zemlji i podsetila da su do sada 74 organizacije potpisale Memorandum.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се