Читај ми!

Vlada Srbije: Uslovna garancija za Šešelja

Haški tribunal je zatražio od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja. Srbija spremna da garantuje za Šešelja ukoliko se on obaveže da će poštovati zahteve Tribunala, kaže Rasim Ljajić.

Tribunal u Hagu je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije koje ukazuju na pogoršanje Šešeljevog zdravstvenog stanja, prenosi Tanjug.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja Šešelja na slobodu i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svedocima ili žrtvama i da će se vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko veće.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je da je Srbija spremna da pruži garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Kako se navodi u saopštenju tog tela, Ljajić je istakao da Šešelj treba da se izjasni da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

U odgovoru na pismo predsedavajućeg Pretresnog veća na suđenju Šešelju Žana Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu, Ljajić je napisao da se mišljenje Vlade o puštanju Šešelja nije promenilo od kada je Tribunal to prvi put zatražio 1. jula ove godine.

Portparolka sudskih veća i sekretarijata Tribunala Magdalena Spalinska kaže da je sudsko veće odlučilo da razmotri mogućnost da bi optuženom mogla biti ukazana nega u najboljem mogućem okruženju. 

"Posebno veće je pozvalo Vladu Srbije da se izjasni da li je u stanju da da garancije da optuženi neće biti u kontaktu sa svedocima ili sa žrtvama i da će se vratiti u Tribunal po nalogu Veća", navodi Spalinska.

Spalinska je izjavila da, ukoliko Šešelj odbije garancije Vlade Srbije, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

"To je pitanje koje će morati da razmatraju sudije Sudskog veća. Oni su dobili, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci", rekla je Spalinska.

"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska" , rekla je Spalinska.

Nemanja Šarović iz SRS-a smatra da je reč o još jednoj "igrariji Haškog tribunala".

"Ono što ostaje, zahtev odbrane je ukidanje pritvora Vojislavu Šešelju i njegovo bezuslovno puštanje na slobodu, jer ne postoji nikakva procesna pretpostavka da traje pritvor", kaže Šarović.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво