Читај ми!

"Incident u Humskoj perfidna provokacija"

Korišćenje drona na utakmici Srbija–Albanija predstavlja "perfidnu provokaciju" koja je za cilj imala da se povrede osećanja publike, smatra komesar FSS-a za bezbednost Milivoje Mirkov. To je visokotehnološka provokacija, ocenjuje profesor FPN-a Predrag Simić. Meni je žao što je akcija naših navijača bila ispunjenje sna provokatora, kaže komentator Predrag Strajnić.

Korišćenje bespilotne letelice na utakmici Srbija–Albanija je prvi takav slučaj u Srbiji i inostranstvu, kaže komesar FSS-a za bezbednost Milivoje Mirkov.

(Snimak "Oka" možete pogledati na našoj strani Emisije)

Upotreba drona predstavlja jednu novu vrstu rizika, ističe Mirkov i dodaje da je posao organizatora da brine o bezbednosti na ulazima u stadion i na stadionu. Za ostale rizike nadležni su drugi državni organi, rekao je Mirkov gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Takav slučaj Mirkov nikada nije imao i smatra da je zbog toga apsurdno očekivati neko rešenje. Kada su ugledali dron, u štabu su se dogovarali kako da ga uklone, uz, kako kaže, navijačke rekvizite. Za to vreme, letelica je izgubila na visini, a fudbaler Stefan Mitrović ju je povukao nadole.

Mirkov smatra da je reč o perfidnoj provokaciji koja je za cilj imala da se povrede osećanja publike i da dođe do većeg incidenta.

Problema je bilo i pre utakmice zbog, kako je rekao Mirkov, "karakterističnog odnosa albanske reprezentacije". Dva sata pre sletanja aviona, Fudbalski savez Srbije saznao je da je albanska reprezentacija promenila smeštaj, što je predstavljalo ozbiljan bezbednosni problem.

"Mi smo sinoć na aerodromu morali prvo da trasu dobro prekontrolišemo, zato smo se i zadržali. Zamislite da je neko sa strane u autobus bacio neki predmet. Veoma je bitno dobro pripremiti utakmicu. Preduzeli smo sve mere", rekao je Mirkov.

Profesor FPN-a Predrag Simić smatra da incident nije bio teroristički akt, i podsetio da se dron koristi i za vazdušno snimanje. Korišćenje bespilotne letelice predstavlja, međutim, novi izazov za "bezbednjake" i neophodno je korišćenje ometača, rekao je Simić.

To je visokotehnološka provokacija, koja i košta, ističe Simić.

Komentator RTS-a Predrag Strajnić istakao je da je reč o smišljenoj političkoj akciji. "Meni je žao što je akcija naših navijača bila ispunjenje sna provokatora", rekao je Strajnić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се