Sprečeno krijumčarenje starog novca

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, sprečili krijumčarenje numizmatičke kolekcije od gotovo 1.500 predmeta.

Oko ponoći, u traku predviđenu za one koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, pristiglo je vozilo marke "Honda", nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao srpski državljanin iz Kruševca, saopštava Uprava carina, prenosi Tanjug.

Iako je vozač carinicima prijavio lični prtljag, sitnice za domaćinstvo i vozilo za koje je priložio tranzitni dokument, u saradnji sa službenikom granične policije izvršen je, kako je navedeno, detaljan pregled vozila i prtljaga.

"Kontrolom prtljaga otkriveno je 1.357 komada raznog kovanog novca koje datira iz XVII, XVIII, XIX i XX ", navodi se u saopštenju.

Tokom ličnog pretresa, carinici su u vozačevoj torbici pronašli i 62 srebrnjaka, dva prstena sa kamenom od, za sada, neidentifikovanog belog metala i zlatan lančić sa priveskom i kamenom.

Pomenuti putnik koji se predstavio kao konobar, tvrdio je da su pronađeni predmeti deo njegove lične kolekcije, te da nije znao da treba da ih prijavi.

Vrednost otkrivene numizmatičke kolekcije, kako se navodi, biće poznata tek nakon veštačenja, a u međuvremenu protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, dok su vozilo i neprijavljeni predmeti privremeno zadržani.

broj komentara 0 pošalji komentar