Bramerc u ponedeljak na Savetu ministara EU

Francusko predsedništvo EU smatra da su se stekli uslovi da se primeni trgovinski deo SSP-a, ali ministri Unije još nisu postigli konsenzus o tom pitanju. Sve zavisi od Holandije.

Serž Bramerc će u ponedeljak prisustvovati sastanku u Briselu na poziv Francuske kao predsedavajuće Evropskom unijom i odgovaraće na pitanja ministara, izjavila je Olga Kavran, porparol Tužilaštva, dodajući da Bramerc neće podnositi nikakav izveštaj o saradnji Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Bramerc bi evropske ministre trebalo da informiše o svojim utiscima vezanim za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, svega nekoliko dana posle posete Beogradu i razgovora sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Ministri spoljnih poslova članica EU u ponedeljak će razmotriti da li je napredak koji je Srbija u saradnji sa Tribunalom ostvarila hapšenjem Radovana Karadžića dovoljan za deblokiranje privremenog sporazuma koji bi Beogradu doneo ekonomske povlastice.

Bramerc je u Beogradu o saradnji razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije i izrazio "oprezni optimizam" u pogledu okončanja saradnje hapšenjem preostale dvojice optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Hapšenje Karadžića, Bramerc je krajem jula u Hagu nazvao "velikim dostignućem" vlasti Srbije i "prekretnicom" u saradnji.

Holadija najviše koči

Članice EU, međutim, još nisu postigle konsenzus o odluci da se deblokira Privremeni sporazum sa Srbijom, izjavio je u Briselu jedan visoki funkcioner francuskog predsedništva EU i objasnio da se Holandija i dalje ne slaže s takvom odlukom.

"Konsenzus nije bio moguć, i na jučerašnjem sastanku ambasadora članica EU nismo uspeli da postignemo dogovor o deblokiranju Privremenog sporazuma", rekao je ovaj zvaničnik na redovnom brifingu za novinare u sedištu Unije u Briselu.

Holandski ministar Maksim Ferhagen ostaće pri stavu da je za deblokiranje privremenog sporazuma, kao korak ka primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, neophodna "puna saradnja" Srbije sa Tribunalom, odnosno hapšenje i izručenje u Hagu generala Ratka Mladića.

Većina ostalih zemalja EU na sastanku će se, kako je najavljeno, založiti da se Srbiji, pošto je hapšenjem Karddžića pokazala da sarađuje s Tribunalom, odobre trgovinske povlastice iz privremenog sporazuma.

Savet ministara EU će, kako je rekao francuski diplomata, u ponedeljak ipak raspravljati o ovom pitanju. On je istakao da ocena Bramerca jeste važna, ali ne i presudna, jer je odluka o deblokiranju Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom na državama članicama.

Ćelić optimista 

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je  očekivanje da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Briselu postići konsenzus i odmrznuti primenu privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

"Mi smo uvereni da je ono što je Serž Bramerc video u Beogradu u potpunosti dokaz da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom i da će se u ponedeljak postići konsenzus i odmrznuti primena sporazuma sa EU", rekao je Đelić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво