Читај ми!

Hapšenje zbog zloupotreba u Fondu PIO

Šest osoba privedeno zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje za 70 miliona dinara, potvrđeno je RTS-u u MUP-u Srbije. Za jednim osumnjičenim se traga.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su osumnjičene u Tužilaštvo za organizovani kriminal na saslušanje.

Privedeni su Ivan Đinđić, Željko Antulov, Predrag Dejanović, Dejan Filipović, Sredoje Mirković i Zorica Odavić Stamenković.

Osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju većem broju lica u periodu od 2007. do 2014. godine, saopštio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Beogradska policija saopštava da postoje osnovi sumnje da je Ivan Đinđić u periodu od 2007. do danas organizovao kriminalnu grupu za pronalaženje osoba kojima je nedostajao određeni period radnog staža za sticanje prava na starosnu penziju.

Takvim osobama je, za novčani iznos od 300 do 700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje upisivan fiktivni radni staž, navodno ostvaren kod poslodavaca "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", "Elektrodistribucije Beograd", "Vadesa", "Zavoda za transfuziju krvi" i dr.

Proverama je utvrđeno da te osobe nikada nisu bile zaposlene kod navedenih poslodavaca.

Budžet Republike Srbije oštećen je za oko 70 miliona dinara, a organizator i članovi grupe pribavili su imovinsku korist u iznosu od oko 125.000 evra. 

Protiv svih lica podneta je krivična prijava, a po nalogu tužioca doneta su rešenja o njihovom zadržavanju.

Nezakonite radnje u više stotina predmeta

Povodom privođenja, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je, da je do sada obradio više stotina predmeta u kojima su otkrivene određene nezakonite radnje u ostvarivanju staža osiguranja.

"Do ovog momenta obrađeno je 400 predmeta osoba koje nisu još ostvarili pravo na penziju (osiguranici) i 300 predmeta koji su ostvarili pravo na penziju (korisnici), a imaju staž osiguranja za koji je naknadno, kroz kontrolu, utvrđeno da je fiktivan, odnosno da nije ostvaren na zakonit način", navodi PIO fond u saopštenju.

U tim radnjama su, kako se ističe, učestvovali pojedini zaposleni u Fondu, poslodavaci i osobe koje nisu zaposlene u Fondu.

Nezakonite radnje odnosile su se na period od 2000. godine do danas, ističe se u saopštenju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво