Karadžić traži dokumenta i od Zagreba

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić traži od Haškog suda da Hrvatskoj uputi obavezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, koja bi koristio u pripremi odbrane. Karadžić traži od Zagreba dokumentaciju o navodnom krijumčarenju oružja u BiH preko Hrvatske.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da Hrvatskoj uputi obavezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, uključujući i ona o navodnom krijumčarenju oružja u Bosnu i Hercegovinu preko Hrvatske, saopšteno je u Hagu.

Karadžić od hrvatskih vlasti zahteva da mu dostave izveštaje i fotografije o isporuci oružja preko zagrebačkog aerodroma "Pleso" Armiji BiH, kako bi mogao da pripremi odbranu za suđenje, koje bi trebalo da počne 19. oktobra.

Bivši predsednik RS, takođe, traži da mu se iz hrvatskih arhiva dostave dokumenta o prisustvu američkih specijalaca i obaveštajaca u BiH, kao i ona kojim se dokazuje korišćenje UNPROFOR-a, posmatrača UN i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje bosanskih muslimana.

Među traženim dokumentima su i obaveštajni podaci o masakru na sarajevskoj pijaci Markale, u februaru 1994. godine, koji upućuju na odgovornost muslimana za taj zločin, kao i dokumenta o njihovoj odgovornosti za ubistva civila u opkoljenom Sarajevu.

Karadžić je zatražio od Zagreba i obaveštajne podatke o sastanku koji je imao sa Ričardom Holbrukom u Beogradu u leto 1996. godine, na kojem se, kako on tvrdi, razgovaralo o njegovoj ostavci i imunitetu od krivičnog gonjenja.

Bivši predsednik RS je u svom zahtevu opisao događaje koji, kako on smatra, dokazuju da su Hrvatska, snage UNPROFOR-a i međunarodne humanitarne organizacije krijumčarili oružje Armiji BiH i, time, kršili embargo.

Karadžić je naveo da je isporuku iranskog oružja preko aerodroma "Pleso" odobrio u aprilu 1994. godine tadašnji američki predsednik Bil Klinton, da bi mesec dana kasnije iranski transportni avioni na taj aerodrom redovno sletali tri puta nedeljno.

Pored NATO-a, Karadžić je ranije tražio od Tribunala da izda nalog za dostavljanje obaveštajne dokumentacije iz perida rata u BiH čitavom nizu zemalja: Maleziji, Pakistanu, Egiptu, Jordanu, Bangladešu, Turskoj, Malti, Francuskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bosni i Hercegovini.

Da tražena dokumenta nemaju, odgovorili su NATO, Bangladeš i Malta, dok je većina drugih država od Tribunala tražila i dobila dodatno vreme da pretraži arhive.

Optužnica tereti Karadžića za genocid i druge ratne zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара