Za krađu testova godinu dana zatvora

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je bivšu radnicu "Službenog glasnika" Zoricu Matić na godinu dana zatvora zbog krađe testova za polaganje male mature u junu 2013.

Željko Cvetković i Nenad Mijalković osuđeni su, zbog prikrivanja tog dela, na uslovne kazne od šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine.

Sudija Dejan Garić rekao je da je Matićevu osudio zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, dok tužilaštvo Matićevu tereti za krivično delo krađe.

Prema rečima sudije, zatvorska kazna Matićevoj je izrečena "ne samo za nauk njoj već i celom društvu".

On je istakao da je zbog krađe testova nastala šteta ne samo za ceo školski sistem već i za čitavu generaciju mladih ljudi koji su se, kako je naveo, na prvom koraku ka ozbiljnom životu sreli sa sistemom koji ne funkcioniše - da se pošten rad ne isplati.

Advokat odbrane iznenađen je odlukom suda.

"Nezabeleženo je da jedan pomoćni fizički radnik, koji pakuje neke listove u neke kutije i lepi ih selotejpom odgovara kao službeno lice koje obavlja službenu dužnost. Ponašanje jeste društveno neprihvatljivo, ali ne predstavlja krivično delo", smatra advokat odbrane Saša Milovanović.

Osuđeni kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na tu presudu Apelacionom sudu.

Matićeva je ranije priznala da je testove uzela, navodeći da je to učinila iz najbolje namere kako bi pomogla prijateljima čija su se deca spremala za upis u srednje škole, kao i da zauzvrat nije ni tražila, ni dobila ništa.

Mijalković i Cvetković tvrdili su da testove nisu prodavali niti podelili nekom drugom i da čak ni njihova deca nisu znala da su to pravi testovi.

Pre izricanja presude saslušan je predstavnik "Službenog glasnika" Zoran Balinovac, koji je rekao da "Službeni glasnik" neće isticati imovinsko-pravni zahtev.

On je rekao da je Matićeva bila besprekoran radnik i da je uvek ispunjavala radne obaveze.

Prema njegovim rečima "Službeni glasnik" smatra da je Matićeva to uradila zbog pogrešno shvaćenog altruizma, a ne zbog profita.

Zbog "provaljivanja testova" rezultati polaganja male mature ove godine se nisu vrednovali za upis u srednje škole.

Tužilaštvo tereti Matićevu da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću "Službeni glasnik" ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.

Sumnja se da je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Matićeva se tereti za običnu krađu jer, kako su u sudu objasnili, testovi nemaju karakter službene tajne.

Tako su i za krađu i za prikrivanje zaprećene iste kazne - do tri godine zatvora ili novčana kazna.

Nakon ove afere u javnosti je pokrenuto pitanje odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića, a on nedugo potom u rekonstrukciji vlade ostao bez ministarske fotelje.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. apr 2014, 12:22) - Buff [neregistrovani]

Zatvor

3 godine zatvora! A 30 nalogodanvu! Pa da vidim kada ce opet!?

(četvrtak, 24. apr 2014, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

izvinite

o cemu vi pricate, pa nije ministar krao testove! Dosta vise trabunjanja.

(sreda, 23. apr 2014, 20:48) - Mica Bor [neregistrovani]

sve po starom

Ovoga puta su se kola slomila na zadnjoj kariki lanca. Trebalo je pre ove gospodje, osuditi gomilu vaznijih.

(sreda, 23. apr 2014, 16:30) - nebojsa matovic [neregistrovani]

samo?

za primer, trebalo je da usledi maximalna kazna. da li se uopste uzelo u obzir kako je to uticalo na citavu generaciju ucenika? srbijo.......