Читај ми!

Uhapšena Jasna Matić i direktori SIEPA

Bivša ministarka Jasna Matić i još troje bivših čelnika SIEPA privedeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za oko 120 miliona dinara. U toku je njihovo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

23.30 - Saslušanje Jasne Matić nastavlja se sutra, rekao je tužilac Miljko Radisavljević.

Policija je, pored Jasne Matić, privela i Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića. Sve četvoro su u periodu od 2006. do 2013. godine bili na čelnim pozicijama u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da su četvoro privedenih osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj i da su u periodu od 2006. do 2013. godine, zaključivanjem velikog broja (1.339) fiktivnih ugovora o autorskom delu između zaposlenih u SIEPA, kao fizičkih lica, i Agencije, oštetili budžet za oko 120 miliona dinara.

Fiktivni ugovori su se odnosili na poslove koji su bili u opisu posla zaposlenih u Agenciji, pa su suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, omogućili da se sredstva iz budžeta Republike Srbije iskoriste za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima, precizira se u saopštenju.

Na ovaj način osumnjičeni su sebi i drugim fizičkim licima pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 90 miliona dinara, dok razlika od oko 27 miliona dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je u toku je saslušanje osumnjičenih i da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije protv njih podnela krivičnu prijavu. Za sada je određeno samo policijsko zadržavanje od 48 sati, a nakon saslušanja odlučivaće se o eventualnom pritvoru.

Matićeva je bila direktor SIEPA od 2004. do 2007. godine, Vesna Perić od 2007. do 2010, kada je podnela ostavku, a Laganin od 2010. do 2013. godine. Janković je bio zamenik direktora Agencije.

Jasna Matić je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, iz redova G-17 plus.

Matićeva je rođena 14. januara 1964. u Beogradu, a 2001. magistrirala je poslovnu administraciju na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, SAD.

Diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Od 2003. do 2004. bila je glavna savetnica na Projektu za unapređenje konkurentnosti Srbije (USAID), a od 2000. do 2001. konsultant Svetske banke.

Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво