Читај ми!

Kvočka: Muslimani u Omarskoj nisu ugrožavani

Bivši čuvar logora Omarska kod Prijedora, Miroslav Kvočka tvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da srpski policajci u leto 1992. nisu ugrožavali hiljade zatočenih Muslimana i Hrvata.

U svedočenju u odbranu Radovana Karadžića na suđenju u Tribunalu u Hagu, bivši policijski čuvar logora Omarska kod Prijedora, Miroslav Kvočka tvrdio je da srpski policajci u leto 1992. nisu ugrožavali hiljade zatočenih Muslimana i Hrvata.

Kvočka je izjavio da je šef obezbeđenja Željko Mejakić čiji je on bio zamenik, naredio policajcima da ne zlostavljaju pritvorenika i da kontakt s njima svedu na minimalan.

Tribunal je Kvočku 2001. osudio na sedam godina zatvora zbog zločina u Omarskoj. Zbog progona, ubistava, mučenja i drugih zlodela, Mejakić izdržava kaznu od 20 godina zatvora na koju ga je osudio sud u Sarajevu.

Kvočka je izjavio da je, čim je došao u Omarsku, video "tri-četiri tela" Muslimana koji su "pokušali da pobegnu".  Kazao je i da je bio prisutan kada je jedan pripadnik srpskih snaga, iz osvete, pucao na zatočenike i ubio nekoliko.  Svedok je tvrdio i da nije znao za primenu sile pri saslušavanju pritvorenika.

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Kvočka je potvrdio da su uslovi za život u Omarskoj, koju je nazvao "sabirnim i istražnim centrom", bili loši i da je bio prisutan kada su pritvorenici terani da pevaju srpske pesme i šamaraju jedni druge.

Negirao je, međutim, da je u to vreme znao za "mučke zločine" paravojske Zorana Žigića, koja je ulazila u logor, a podsetio je da je na službi u Omarskoj bio samo 17 dana.

Žigića je Tribunal 2005. godine osudio na 25 godina zatvora zbog zločina u Omarskoj i drugim logorima.

Osvrćući se na Kvočkinu tvrdnju da je u Omarskoj, dok je on bio u logoru, ubijeno "pet ljudi", zastupnica optužbe je predočila da su u samo jednom incidentu ubijena četvorica zarobljenika, te da su svedoci izjavili da su svakodnevno viđali leševe ispred "bele kuće" u kojoj su Muslimani bili ispitivani.

O svedočenjima o "beloj kući" kazao je da su svedoci rekli da su leševe viđali "skoro svaki dan", a da je on u logoru bio 17 dana.

Na podsećanje tužiteljke da je, po presudi tribunala, bio svestan zločina, znao za zlostavljanja i bio prisutan kada su činjeni, Kvočka je uzvratio da "nije tačan zaključak da sam ja to radio sistematski i s voljom".

Sličan iskaz, ali o logoru Keraterm, danas je dao Karadžićev svedok Dragan Radetić koji je, maja 1992. godine , nakratko nadgledao saslušavanje pritvorenih.  Radetić je izjavio da od 50 ispitanih, ni protiv jednog nisu bili nađeni dokazi.

Suđenje Karadžiću nastavlja se sutra. On je optužen i za genocid u Srebrenici; za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво