Nije prihvaćena ostavka direktora "Prvog Partizana"

Upravni odbor užičke fabrike municije "Prvi Partizan" nije prihvatio ostavku generalnog direktora Dobrosava Andrića. Andrić ponudio ostavku iz moralnih razloga, zbog nedavne tragedije u tom preduzeću.

Ostavka generalnog direktora užičke fabrike "Prvi Partizan" Dobrosava Andrića nije prihvaćena. Andrić je zbog nedavne tragedije koja se dogodila u fabrici podneo ostavku iz moralnih razloga.

Kompletno rukovodstvo fabrike i predstavnici sindikata prisustvovali su na sednici na kojoj su razmatrali posledice velike tragedije i sagledana je mogućnost obnove proizvodnje.

Upravni odbor i rukovodstvo fabrike još jedanom su izrazili žaljenje zbog tragedije koja je zadesila fabriku i porodice sedmorice radnika i iskazao odlučnost da briga o onima koje su nastradali ostavili za sobom bude prioritet fabrike.

Rukovodstvo "Prvog Partizana" i UO sastali su se prvi put nakon nesreće i tom prilikom su odali priznanje i uputili zahvalnost svima koji su pritekli u pomoć fabrici i porodicama nastradalih radnika.

Na sednici je konstatatovano da je intervencija vatrogasne službe i Hitne pomoći bila herojska, a reči hvale upuće su državnom vrhu Srbije, ministarstvima odbrane i untrašnjih poslova, kao i lokalnoj upravi.

Tehnički derektor "Prvog Partizana" Mihailo Topalović izjavio je da su radnici koji rade sa opasnim materijama prošli poseban program obuke, bez kojeg ne bi mogli da počnu da rade, a o obuci postoji i pismena dokumentacija.

Upravni odbor neće ometati tok istrage 

Direktor Andrić je rekao da UO, kao i ostali organi i rukovodstvo fabrike neće ni na koji način ometati tok istrage o uzrocima ove nesreće, čiji rezultati bi trebalo da smire i pojedine strasti u samoj fabrici, gradu i sredstvima informisanja.

"Jedinstven stav svih relevantnih struktura u Prvom Partizanu je da proizvodnja bude obnovljena, jer i naši poslovni partneri iskazuju zabrinutost kada će fabrika, koja izvozi 98 proizvodnje, početi da izmiruje ugovorene obaveze", rekao je generalni direktor.

Andrić je potvrdio da je fabrika za sedam meseci ove godine proizvela 120 miliona komada municije u vrednosti od 40 miliona evra, dok je plan da do kraja 2008. godine bude proizvedeno još 60 miliona metaka.

Generalni direktor je rekao da je danas počela proizvodnja u pogonu alatnice, čija se hala nalazi u industrijskoj zoni Krčagova, dok je formirana stručna komisija koja će po završetku istrage, najverovatnije početkom naredne sedmice, predložiti mere sanacije u podzemnom objektu gde se ekplozija dogodila.

Generalni direktor je kazao kako, prema njegovim saznanjima, materijalna šteta u tom objektu pričinjena eksplozijom i požarom nije velika, i neće značajnije ugroziti poslovanje firme.

No, pre pokretanje proizvodnje morati da se provedu dodatne mere kontrole i bezbednosti proizvodnje.

Zoran Stanić i Zvezdan Ilić, predstavnici većinskog Samostalnog sindikata, kao i Industrijskog sindikata u toj fabrici, novinarima nisu mogli da odgovore ko stoji iza pokušaja organizovanja protesta radnika.

Takav stav ne doprinosi okončanju istrage, niti je korektan u odnosu na poginule radnike i njihove porodice, ocenila su dvojica sindikalnih predstavnika.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 10. sep 2009, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

direktor

bravo, bojane!

(sreda, 09. sep 2009, 23:08) - Bojan [neregistrovani]

Ostavka

Pa da je imao morala podneo bi neopozivu ostavku, a ne bi nudio ostavku. Nudjenje ostavke znaci, ja cu ti ponuditi, a ti mi nemoj dati otkaz, posto mi je moje radno mesto vaznije, od morala