Zahvalnost vatrogascima

Gradonačelnik Užica Jovan Marković odao priznanje radnicima Vatrogasno-spasilačkog bataljona, osoblju Hitne pomoći Doma zdravlja i svim građanima angažovanim u saniranju posledica nesreće u fabrici "Prvi Partizan".

Radnicima Vatrogasno-spasilačkog bataljona, osoblju Hitne pomoći Doma zdravlja i svim grupama građana i pojedincima koji su bili angažovani u saniranju posledica nesreće koja se pre pet dana dogodila u Preduzeću "Prvi Partizan", odao je priznanje gradonačelnik Užica Jovan Marković.  

"U nesrećnoj noći za ovaj grad, vi ste svojim telima, opremom kojom raspolažete, ali pre svega ličnom hrabrosću i profesionalnošću, sprečili da se tragedija, koja je zadesila ovu firmu, ne pretvori u tragediju celog grada", rekao je Marković u obraćanju prilikom posete Vatrogasno-spasilačkom bataljonu MUP-a.

Komandant bataljona užičkih vatrogasaca Saša Cicvarić je rekao da su pripadnici njegove jedinice imali osnovni zadatak da ne dozvole da se vatra, posle eksplozija u podzemnim postrojenjima fabrike, ne proširi na magacin gotovih proizvoda, u kome je bilo stotinak tona municije.

"Bili smo svesni da bi ekspozijom u tim prostorima bilo ugroženo svih stotinak radnika u pogonima fabrike, ali i životi više stotina njihove rodbine i građana, koj su se okupili pred kapijama Fabrike", rekao je Cicvarić, istakavši da je u gašenju požara učestvovalo 50 vatrogasaca, sa 18 vozila, uz pomoć kolega iz Čajetine, Požege, Arilja, Kosjerića i Čačka.

U ovoj intervenciji, najsloženijoj u istorijatu ove vatrogasne jedinice, ispoljeni su i lični primeri hrabrosti, požrtvovanja, ali i uvežbanosti kompletne jedinice.

Među prvim vatrogascima koji su te kobne noći stigli pred tunele "Prvog Partizana", iz kojih je posle eklozija kuljao otrovni dim, bio je Miodrag Sarvanović.

"U unutrašnjost tunela vodili su nas radnici obezbeđenja te fabrike, koji su nam ukazali na opasnost od ekplozije magacina. Nisam osećao strah, znao sam da spasavam živote svojih sugrađana, od kojih su neki bili i moja rodbina, prijatelji ili poznanici", kazao je Sarvanović.

Gasili požar i vatrogasci koji nisu bili na dužnosti

Među vatrogascima koji su te noći učestovali u akciji gašenja požara bili su i Tanja Bošković, jedina žena u toj vatrogasnoj jedinici, koja je tog dana imala slobodan dan, kao i Goran Kostić, koji je bio na godišnjem odmoru.

Gradonačelnik Užica odao je priznanje i ekipi Hitne pomoći užičkog Doma zdravlja i prijemnom odeljenju Opšte bolnice, na profesionalnošću koju su iskazali tokom tragedije u "Prvom Partizanu", kada su zbrinuli 16 povređenih radnika i dva vatrogasca.

Među sedam ekipa Hitne pomoći, koje su odmah posle dojave o tragediji stigle na mesto nesreće, bila je i dr Snežana Divković, koja se uz pomoć vatrogasaca i radnika obezbeđenja fabrike, uz rizike i vlastite sigurnosti, probila do pedesetak radnika kojima je bio neophodan kiseonik.

Direktor Zdravstvenog centra Užica Darko Marinković je ocenio da je zdrtavstvna služba Grada, u kritičnom momentu za "Prvi Partizan" i grad Užice, funkcionisala i delovala u skladu sa svojim obavezama i dužnostima, uz lično angažovanje svih zaposlenih od kojih su neki bili i na odmoru.

Direkotr Doma zdravlja Zoran Dimitrijević je rekao novinarima da u nesreći koja je pogodila grad Užice, pored vatrogasaca i radnika Hitne poći, koji su pokazali svoju stručnost, profesionalnost, odgovornost i ličnu hrabrost, treba odati priznanje i mnogobrojnim građanima i njihovim udruženjima koji su ponudili pomoć, apostrofirajući na udruženje taksista, koji su besplatno prevozili građane, kao i mnogobrojne dobrovoljne davaoce krvi koju su ponudili svoju pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво