Читај ми!

Krajišnik: Ciljevi bili politički, ne vojni

Strateški ciljevi Vojske Republike Srpske bili su politički, a ne vojni, rekao je Momčilo Krajišnik na suđenju Radovanu Karadžiću. Vojska je spontano delovala u odbrani srpskog naroda i teritorija, rekao je Krajišnik.

Jedan od ratnih lidera bosanskih Srba Momčilo Krajišnik tvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da Vojska Republike Srpske nije silom ostvarivala šest strateških ratnih ciljeva koje su 1992. formulisali on i Karadžić.

Krajišnik je to tvrdio dok ga je, kao svedoka odbrane, unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger koji mu je predočio niz dokaza da je političko vođstvo Republike Srpske u maju 1992. naložilo vojsci da ostvari strateške ciljeve od kojih je bio prvi i sveobuhvatan nasilno razdvajanje od Muslimana i Hrvata.

Ne poričući da je kao predsednik Skupštine RS učestvovao u formulisanju tih strateških ciljeva, Krajišnik je tvrdio da su oni bili "politički", a ne "vojni", odnosno da je namera bila da se postignu pregovorima u skladu s planom portugalskog diplomate Žozea Kutiljera, a ne silom.

Svedok je, stoga, negirao da je VRS od njega i Karadžića dobila zadatak da silom ostvari strateške ciljeve.

"Strateški ciljevi bili su platforma za pregovore... Cilj političkog rukovodstva nije bio da se zauzmu teritorije i silom nametne političko rešenje... Znali smo da se rat mora okončati pristankom sve tri strane", odgovorio je Krajišnik.

Potvrđujući da su srpske snage kontrolisale 70 odsto teritorije BiH, svedok je insistirao da VRS nije ostvarivala strateške ciljeve, na koje su bosanski Srbi, inače, "imali pravo".

"Da je Mladić ostvarivao strateške ciljeve, uzeo bi deo Sarajeva, izašao bi na more", rekao je Krajišnik, sugerišući da je VRS "spontano" delovala u "odbrani" srpskog naroda i teritorija.

"Naš cilj bio je, ne da se ujedini RS sa Srbijom, nego da bude meka granica", rekao je svedok, tvrdeći da je danas tako.

Tužilac Tiger pitao je Krajišnika i smatra li da je "kriminalno naređenje" kojim je VRS s proleća 1993. dobila zadatak da smišljenim dejstvima iz Podrinja otera neprijatelja, "zajedno sa muslimanskim stanovništvom".

"Ja sam to potvrdio na mom suđenju, na vašu sugestiju... Autor, general (Radivoje) Miletić posle mi je rekao da ne zna kako se potkrala takva greška... čudio se. Mladić od nas nikada nije dobio zadatak da etnički očisti Podrinje... Etničko čišćenje nikad nije bilo politika naša", odgovorio je svedok.

Tadašnjeg Mladićevog pomoćnika, pukovnika Miletića Tribunal je nepravosnažno osudio na 19 godina zatvora zbog učešća u zločinu u Srebrenici 1995. godine.

Negirajući da je imao saznanja o zločinima nad nesrpskim stanovništvom, Krajišnik je tvrdio da od vrha VRS "nikada nisam čuo da kažu: 'desili su se neki zločini' za koje sam saznao na ovom sudu".

Tužilac Tiger sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje Krajišnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво