Veliki priliv sredstava od oduzete imovine

Okončanje četiri najveća postupka pred Specijalnim sudom za oduzimanje imovine stečene kriminalom očekuje se krejem meseca, a priliv sredstava u državnu kasu do kraja godine.

U Srbiji se trenutno vodi 384 postupka za oduzimanje imovinske koristi, a okončanje četiri najveća postupka pred Specijalnim sudom očekuje se krejem meseca, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Okončanje četiri ozbiljna postupka za oduzimanje imovine stečene kriminalom očekujem do kraja meseca, a do kraja godine i veliki priliv sredstava od toga", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, ideja zakona za oduzimanje imovine stečene kriminalom je da kriminalci finasiraju borbu protiv kriminala, pa je predviđeno da po 20 odsto vrednosti oduzete imovine dobiju policija, tužilaštvo i sudovi, a ostatak socijalno najugroženiji slojevi stanovništva.

"Za prvih šest meseci, koliko je na snazi taj zakon, možemo biti zadovoljni rezultatima. Trenutno postoje 66 zahteva za privremeno oduzimanje i četiri za trajno oduzimanje imovinske koristi", naveo je Homen.

"Iskustva iz Italije gde je ovaj zakon dao dobre rezultate, pokazuju da se najveća zaplena imovine odvija u prvom, početnom periodu", istakao je Homen i dodao da kroz finansijske istrage vrednost imovine poraste i desetak puta jer kriminalci često prebacuju imovinu na druga lica zbog čega finansijske istrage dugo traju. 

Homen je dodao da je kategorija privremenog oduzimanja imovine osmišljena zbog dužine sudskih procesa, a da se ona trajno oduzima po okončanju tih procesa.

Prema njegovim rečima, postupci se vode pred redovnim i pred specijalnim tužilaštvom, a suština zakona je poruka kriminalcima da se zločin ne isplati.

"Kad se završi suđenje, Direkcija za oduzetu imovinu koja je u sastavu Ministarstva pravde upravlja tom imovinom i ona mora da ide na javnu prodaju. Ako se ne proda posle trećeg javnog oglašavanja tom imovinom Direkcija može da raspolaže i neposrednom pogodbom", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima najveći broj, odnosno 75 odsto svih krivičnih dela u Srbiji događa se u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво