Vukčević: Zatražićemo izručenje Egnera

Srbija će tražiti izručenje američkog državljanina Petera Egner, koji je tokom Drugog svetskog rata služio u nemačkoj vojsi u Beogradu i odgovoran je za smrt 17.000 civila, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je u intervjuu agenciji Asošijeted pres kazao da su u Beogradu prikupljaju dokazi protiv Egnera (86), koji je poreklom iz bivše Jugoslavije a sada živi u SAD, kako bi mu se sudilo u Srbiji.

"U narednih nekoliko dana biće i formalno pokrenuta istraga. Mi ćemo svakako zatražiti ekstradiciju. To će pokazati da ratni zločini nikada ne zastarevaju", izjavio je Vukčević.

Ministarstvo pravde SAD zatražilo je pre mesec dana od saveznog suda da ukine američko državljanstvo Egneru, navodeći da je tokom Drugog svetskog rata služio kao stražar i prevodilac u nacističkoj tajnoj policiji u Beogradu od aprila 1941. do septembra 1943. godine.

Egner, koji sada živi u Sietlu, može biti izručen Srbiji jedino ako mu pre toga bude oduzeto američko državljanstvo.

Američko ministarstvo navelo je u predlogu upućenom Okružnom sudu u Sietlu da je Egner, kada je zatražio američko državljanstvo 1966. godine, prikrio činjenicu da je tokom rata služio u nacističkoj jedinici.

U podnesku se takođe dodaje da jedinica u kojoj je služio Egner u jesen 1941. godine ubila 11.164 uglavnom Srba, Jevreja, Roma i komunista.

Ta jedinica je početkom 1942. godine izvršila egzekuciju 6.280 jevrejskih žena i dece poreklom iz Srbije, koji su prethodno držani u logoru na Sajmištu i Banjici u Beogradu.

Navodi se da su ubistva bila svirepa i da su žene i deca ubijeni u specijalno napravljenim kamionima u kojima je puštan smrtonosni gas.

Podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv Egnera

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je danas zahtev za sprovođenje istrage protiv Petera Egnera, koji se sumnjiči da je kao pripadnik tajne nemačke službe odgovoran za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, izjavio je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

On u izjavi Tanjugu objasnio da se u zahtevu za sprovođenje istrage, koji je podnet Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Egner sumnjiči za više krivičnih dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništa, između ostalih i za genocid, jer je, kao pripadnik tajne nemačke službe - Gestapoa, imao nameru da istrebi jednu nacionalnu grupu - Jevreje u Beogradu.

Vekarić je rekao da je Tužilaštvo došlo do dokaza da je Egner dobio tri odlikovanja nacističke Nemačke, među kojima je i gvozdeni krst, a prema ukazu Adolfa Hitlera, kao zaslužni pripadnik SS dobio je nemačko državljanstvo.

Portparol Tužilaštva je podsetio da je pred međunarodnim sudom u Nirnbergu Gestapo proglašen za zločinačku organizaciju i dodao da se dokazi prikupljeni pred tim sudom mogu koristiti i u, eventualnom, postupku koji protiv Egnera bude vođen u Srbiji.

"Nakon pokretanja istrage, Srbija može da podnese zahtev za izručenje Egnera iz SAD", objasnio je Vekarić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво