Kapetan Dragan bez statusa zarobljenika

Vlada Australije odbila zahtev Dragana Vasiljkovića za dobijanje statusa ratnog zarobljenika, što bi moglo da spreči njegovu ekstradiciju Hrvatskoj.

Australijska vlada odbila je zahtev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, za dobijanje statusa ratnog zarobljenika, što bi mu omogućilo specijalnu zaštitu i eventualno sprečilo ekstradiciju Hrvatskoj, piše australijska štampa, a prenosi portal indeks.hr.

Kapetan Dragan pokušava da izbegne izvršenje odluke australijskog suda o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine.

Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik i da je hrvatski zahtev za ekstradiciju politički motivisan.

U ime australijske vlade, pred federalnim sudom govorio je advokat Stiven Lojd, koji je rekao da Vasiljkoviću nije moguće dati status ratnog zarobljenika posle okončanja rata.

Lojd je takođe rekao da je australijska vlada konsultovala Hrvatsku tražeći da odgovori na Vasiljkovićeve navode da je zahtev za ekstradiciju politički motivisan i da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubistva i zbog napada na selo Glina prilikom kojeg je ubijeno i ranjeno mnogo civila.

Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava da ospori odluku o ekstradiciji, piše portal.

Inače, Vasiljkovićevi advokati žalili su se zbog zahteva da bude izručen Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenje, podnet 2005. godine.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, nalazi se u zatvoru od 2006. godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen, a smešten je u zatvor Parklea u Novom Južnom Velsu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 26. sep 2013, 07:06) - anonymous [neregistrovani]

Muka mi je

kada procitam "Velka Srbija" Koja crna velika Srbija ili velika Hrvatska??? Nista na Balkanu nemoze biti Veliko kada je i ceo Balkan mali. 

(četvrtak, 26. sep 2013, 01:13) - Geronimo [neregistrovani]

Tamnicenje

Kapetan Dragan ima zasluge sto je dosao pomoci svom narodu, i narod bi mora burnije delovat na tamnicenje bez suda.

(četvrtak, 26. sep 2013, 00:00) - anonymous [neregistrovani]

Srbin iz Krajine

svi ste podlegli hrvatskoj propagandi za vrijeme rata.
vecina naroda koji je tamo zivio nije razmisljao o velikoj Srbiji, osnovni cilj je bio odbrana

(sreda, 25. sep 2013, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Uzalud san o velikoj Srbiji

Kakva velika Srbija, borili su se za svoj narod, koga vise nema na tim podrucjima, bas zbog takvih ideja kakve ti valjas.

(sreda, 25. sep 2013, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

Jedan od Srba

Od kad je suludo boriti se za slobodu svog naroda?

(sreda, 25. sep 2013, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

Uzalud san o velikoj Srbiji

Stvarno ne znam ko je 1991. mogao da poveruje da srbi mogu da naprave Veliku Srbiju kada je Velika Srbija zakopana u Jasenovcu!

(sreda, 25. sep 2013, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

Jedan od Srba

koji su naseli na priču o "velikoj Srbiji". Koliko je još takvih neznanih i znanih koji se.sada bore za ličnu slobodu,a jednom su borili za slobodu naroda...
Suludi ratovi su nas totalno uništili! Ja proklinjem onaj dan kad sam obukao uniformu SVK i krenuo u rat...Nikad više!!! Nizakoga ginuti neću ni ja ni moja familija!!!

(sreda, 25. sep 2013, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

o cemu

pa ratni zlocin nikad ne zastareva to dobro znate.

(sreda, 25. sep 2013, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Šutnja

Šta država Srbija radi,da mu pomogne ?