Pritvor zbog nesreće u Užicu

Zbog eksplozije u "Prvom partizanu" petoro radnika u jednomesečnom pritvoru, odlučio istražni sudija posle saslušanja. Dalji tok istrage će utvrditi da li je u fabrici bila narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta ili je sama procedura bila neadekvatna.

Za petoro privedenih zbog sumnje da su odgovorni za nesreću u užičkoj fabrici municije "Prvi partizan", u kojoj je u četvrtak uveče sedam radnika poginulo, određen je pritvor do 30 dana, potvrdio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Posle saslušanja kod istražnog sudije, po nalogu opštinskog tužioca u Užicu, koje je počelo danas u 10 sati, pritvor je određen Veliboru Janjiću (56), radniku na zasipanju baruta, Milojki Tešić (56), šefu za protivpožarnu zaštitu, Milisavu Đeriću (49), poslovođi, Prvoslavu Đeriću (43), rukovodiocu pogona i Zoranu Ćiroviću (45).

MUP je ranije saopštio da su osumnjičeni odgovorni, jer se nisu pridržavali mera zaštite na radu i nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom, što je dovelo do smrti radnika i uništenja imovine.

Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen-monoksidom uzrok smrti sedmoro radnika užičke fabrike, a da je uzrok eksplozije ljudski faktor.

Grad Užice i preduzeće "Prvi Partizan" oprostili su se juče od svojih sugrađana komemorativnom sednicom.

Na mesnim grobljima sahranjeno je pet radnica. U Užicu, Vidojka Terzić i Jelena Lončarević, Gordana Đokić na lokalnom groblju u Vrujcima, Biljana Luković u Sevojnu i Jasminka Ostojić u Buaru.

Dragan Milovanović i Svetlana Đurić sahranjeni su danas na mesnim grobljima u Turici i na Beloj Zemlji kod Užica.

Istraga u fabrici "Prvi partizan" 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se ispituje da li je u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta ili je sama procedura neadekvatna.

"Ne treba ići u drugu krajnost i praviti lov na veštice, ali se odgovornost mora utvrditi da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali", rekao je ministar Dačić.

Dačić je naveo da poginuli radnici nisu imali veze sa pogonom u kom se desila eksplozija, kao i da oni nisu doprineli nesreći, niti su bili njen uzrok.

"Proteklih godina slične nesreće nisu bile u nadležnosti policije i zaposleni u 'Prvom partizanu' su rekli da policija prvi put dolazi u tu fabriku", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom odbrane dogovoreno je osnivanje novog sektora za zaštitu i spasavanje u okviru MUP-a, koji će zameniti dosadašnji Sektor za zaštitu i spasavanje.

"Novi Sektor će objediniti sve resurse iz tih stvari, a nadležnost će mu biti i ispitivanje da li su u užičkoj fabrici bile ispoštovane sve mere protivpožarne zaštite, zatim zaštite na radu i svega ostalog što je važno za bezbednost radnika, kao i celog grada, s obzirom da se 'Prvi partizan' nalazi u gradu", rekao je ministar.

Ministar je naglasio i da je pravovremenom reakcijom službi za spasavanje i vatrogasaca sprečena mnogo veća katastrofa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво