Pritvor zbog nesreće u Užicu

Zbog eksplozije u "Prvom partizanu" petoro radnika u jednomesečnom pritvoru, odlučio istražni sudija posle saslušanja. Dalji tok istrage će utvrditi da li je u fabrici bila narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta ili je sama procedura bila neadekvatna.

Za petoro privedenih zbog sumnje da su odgovorni za nesreću u užičkoj fabrici municije "Prvi partizan", u kojoj je u četvrtak uveče sedam radnika poginulo, određen je pritvor do 30 dana, potvrdio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Posle saslušanja kod istražnog sudije, po nalogu opštinskog tužioca u Užicu, koje je počelo danas u 10 sati, pritvor je određen Veliboru Janjiću (56), radniku na zasipanju baruta, Milojki Tešić (56), šefu za protivpožarnu zaštitu, Milisavu Đeriću (49), poslovođi, Prvoslavu Đeriću (43), rukovodiocu pogona i Zoranu Ćiroviću (45).

MUP je ranije saopštio da su osumnjičeni odgovorni, jer se nisu pridržavali mera zaštite na radu i nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom, što je dovelo do smrti radnika i uništenja imovine.

Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen-monoksidom uzrok smrti sedmoro radnika užičke fabrike, a da je uzrok eksplozije ljudski faktor.

Grad Užice i preduzeće "Prvi Partizan" oprostili su se juče od svojih sugrađana komemorativnom sednicom.

Na mesnim grobljima sahranjeno je pet radnica. U Užicu, Vidojka Terzić i Jelena Lončarević, Gordana Đokić na lokalnom groblju u Vrujcima, Biljana Luković u Sevojnu i Jasminka Ostojić u Buaru.

Dragan Milovanović i Svetlana Đurić sahranjeni su danas na mesnim grobljima u Turici i na Beloj Zemlji kod Užica.

Istraga u fabrici "Prvi partizan" 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se ispituje da li je u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta ili je sama procedura neadekvatna.

"Ne treba ići u drugu krajnost i praviti lov na veštice, ali se odgovornost mora utvrditi da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali", rekao je ministar Dačić.

Dačić je naveo da poginuli radnici nisu imali veze sa pogonom u kom se desila eksplozija, kao i da oni nisu doprineli nesreći, niti su bili njen uzrok.

"Proteklih godina slične nesreće nisu bile u nadležnosti policije i zaposleni u 'Prvom partizanu' su rekli da policija prvi put dolazi u tu fabriku", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom odbrane dogovoreno je osnivanje novog sektora za zaštitu i spasavanje u okviru MUP-a, koji će zameniti dosadašnji Sektor za zaštitu i spasavanje.

"Novi Sektor će objediniti sve resurse iz tih stvari, a nadležnost će mu biti i ispitivanje da li su u užičkoj fabrici bile ispoštovane sve mere protivpožarne zaštite, zatim zaštite na radu i svega ostalog što je važno za bezbednost radnika, kao i celog grada, s obzirom da se 'Prvi partizan' nalazi u gradu", rekao je ministar.

Ministar je naglasio i da je pravovremenom reakcijom službi za spasavanje i vatrogasaca sprečena mnogo veća katastrofa.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. sep 2009, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

užice

istraga treba da odradi svoj deo posla, ali osuda je van pameti

(nedelja, 06. sep 2009, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

Uzice

Ljudima u firmi je siguro dovoljna tragedija, desilo se sto se desilo, ljudski zivoti se ne mogu povratiti. A ovima umesto ispitivanja treba pomoci da prebrode ovu veliku katastrofu (treba im pomoc psihijatra) i druge vrste pomoci a ne osude.

(nedelja, 06. sep 2009, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Uzice

Istraga da, osuda ne.

(nedelja, 06. sep 2009, 13:57) - Denis [neregistrovani]

Provera i analiza

Sad, kada se vec stvar desila i odnela zivote ljudi, treba dobro osmisliti kako dalje. Ne samo u Uzicu i Prvom partizanu, nego u svakom malom ili velikom preduzecu u Srbiji gde rade ljudi. Puno je primera kod nas i u svetu da kad se dogodi tragedija, onda se deluje. Pogresno. Provera treba da se vrsi pre nego do bilo kakve nesrece dodje. Pouke i primere treba svuda traziti i biti bezkompromisan kada moze zlo da se spreci. Nadam se da kompetentni ljudi u Srbiji, zaduzeni za sigurnost radnika procitaju ovo sto mi se cini kao normalno. Niko nema rezervni zivot.