Читај ми!

Slučaj Klečka, Ljimaj oslobođen

Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj oslobođen je krivice za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u selu Klečka. To je bilo drugo suđenje Ljimaju u ovom slučaju. Oslobođena još devetorica optuženih za ratne zločine.

Sud u Prištini oslobodio je Fatmira Ljimaja, nekadašnjeg komandanta OVK, na ponovljenom suđenju za slučaj Klečka, to jest on je oslobođen krivice za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u tom selu.

Mešovito sudsko veće Euleksovih sudija od dvoje Euleksovih i jednog kosovskog sudije oslobodilo je optužbi i ostale okrivljene u tom predmetu: Arbena Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalju, Nedžmija Krasnićija, Behljulja Ljimaja, Šabana Šalju, Sabita Šalju, Besima Šurdaja i Refkija Mazrekua.

Ponovljeno suđenje pred mešovitim većem naložio je Vrhovni sud Kosova prošle godine u novembru, kada je poništena presuda prvostepenog suda kojom su Ljimaj i ostali oslobođeni optužbi.

Ova presuda bila je u velikoj meri zasnovana na odluci da se odbaci ključno svedočenje bivšeg čuvara u zatvoru Klečka Agima Zogaja, koji je bio svedok zločina i zabeležio ih u svom dnevniku.

Zogaj je pronađen mrtav u septembru 2011. godine u Nemačkoj, mesec dana pre početka prvog procesa, a njegovu smrt nemačke vlasti su okarakterisale kao samoubistvo.

Međutim, mešovito veće Vrhovnog suda odlučio je da Zogajevi dokazi mogu da se upotrebe na ponovljenom suđenju.

U junu su svih desetoro okrivljenih u predmetu Klečka pušteni iz kućnog pritvora, ali su bili dužni da se svakodnevno javljaju stanici policije.

Sudija Euleksa iz Osnovnog suda u Prištini okončao je 3. septembra meru kućnog pritvora za deset osoba osumnjičenih u slučaju Klečka, a naloženo im je da se javljaju u policijsku stanicu dva puta nedeljno.

Pored toga, optuženima nije bilo dozvoljeno da napuštaju Kosovo.

Ovo je bio prvi slučaj da se jednom istaknutom zapovedniku OVK sudi za ratne zločine u lokalnom sudu.

Oslobađajuću presudu pozdravili su predsednik kosovske Skupštine Jakup Krasnići i premijer Hašim Tači.

Porodice ubijenih za prekid saradnje sa Euleksom

Zbog oslobađajuće presude porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu najavljuju da će prekinuti svaku saradnju sa Euleksom.

"Današnja oslobađajuća presuda za Fatmira Ljimaja i njegovih devetoro saizvršilaca, gde je bilo i svedoka i dokaza, potpuno je porazila porodice kidnapovanih i ubijenih", rekla je predstavnica Udruženja Gordana Đikanović za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, problem je još veći jer Klečka nije imaginarna masovna grobnica, već jama iz koje su eshumirani posmrtni ostaci koji su identifikovani i predati porodicama.

"Ostaci tih devet identifikovanih, masakriranih tela su sahranjeni. Neko je ubio te ljude, čak je malo jasnih slučajva kao što su te dve masovne gorobnice - Klečak i Volujak. Ako ih nisu ubili Ljimaj i 'drugovi', za koje se to pouzdano zna, onda zahtevamo od Euleksa da istraži ko je", rekla je Đikanovićeva.

Verovali smo da je saradnja sa Euleksom iskrena, rekla je Đikanovićeva i dodala da je jedino problem što svi putevi otkrivanja zločina nad Srbima vode do političkog i državnog vrha Kosova.

"Nemamo više kome da verujemo i kome da se obratimo, verovali smo tom sudu sastavljenom od Euleksovih sudija, a ispalo je da od toga nema ništa", dodala je ona.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво