Читај ми!

Odloženo pripremno ročište za "Agrobanku"

Apelacioni sud nije odlučio po jednoj od žalbi na rešenje o potvrđivanju optužnice za aferu "Agrobanka", pa formalno-pravno optužnica nije stupila na pravnu snagu i proces danas nije mogao da počne.

Pripremno ročište u procesu protiv nekadašnjeg predsednika Upravnog odbora "Agrobanke" Dušana Antonića i još 20 okrivljenih da su tu banku svojim mahinacijama oštetili za 84 miliona evra, odloženo je u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ročište, koje je trebalo da počne danas bez prisustva javnosti, odloženo je jer Apelacioni sud nije odlučio po jednoj od žalbi na rešenje o potvrđivanju optužnice, pa formalno-pravno optužnica nije stupila na pravnu snagu i proces danas nije mogao da počne, rekao je Tanjugu Goran Petronijević, branilac Dušana Antonića.

On je dodao da je sud odlučio da, ukoliko Apelacioni sud u toku današnjeg dana odluči o žalbi, odnosno odbije je, ročište može početi sutra.

Ukoliko pak Apelacioni sud ne donese odluku, sutra će biti određen novi termin za početak pripremnog ročišta, ukazao je Petronijević i podsetio da takođe postoji mogućnost da Apelacioni sud usvoji žalbu, ukine rešenje o potvrđivnaju optužnice i vrati je tužilaštvu. 

Nakon završetka pripremnog ročišta, kada budu utvrđene sve "neosporne činjenice koje se neće dokazivati", sud će zakazati početak glavnog pretresa.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije, menice i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.

Kako je navedeno u optužnici, odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke, koja nije mogla ni da naplati novac od hipoteka, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv protiv Dušana Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, direktora za korporativno bankarstvo Bobana Labovića i direktora sektora za upravljanje rizicima Vehba Papića.

Optuženi su Duško Sekulić, Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Nenad Maričić i Snežana Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića.

Svi oni su optuženi za krvično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena maksimalna kazna zatvora do 10 godina.  Za pomaganje u izvršenju krvičnog dela terete se i procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su procenjivali vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljene hipoteke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво