Читај ми!

Hag, tužioci osporavali Dunjićevu objektivnost

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, tužioci tvrdili da veštak odbrane za sudsku medicinu Dušan Dunjić nije objektivan, već zastupa teze optuženog.

Unakrsno ispitujući veštaka odbrane za sudsku medicinu Dušana Dunjića, tužioci Tribunala u Hagu su danas na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdili da taj veštak nije objektivan, već zastupa teze optuženog.

Dunjić je to odbacio, tvrdeći da je profesionalno obavio analizu sudsko-medicinskih nalaza posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica, povezanim sa padom Srebrenice jula 1995. godine. Dodao je da je u svom izveštaju odgovorio na pitanja koja mu je postavio Karadžić.

Bivši predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu "zaštićenu zonu" UN.

Tužilac Kristofer Mičel je - kao dokaz da Dunjić sudijama prenosi Karadžićeve teze, a ne objektivne nalaze - naveo da svedok na ranijim suđenjima nije pominjao da su platnene trake, nađene u grobnicama, navodno bile obeležje koje su "mudžahedini" i drugi pripadnici Armije BiH nosili preko čela.

Međutim, tim trakama su, prema optužnici i preživelim svedocima, pripadnici VRS zarobljenim Muslimanima povezivali oči pre no što su ih streljali.

Dunjić je prihvatio da se povezima bavio tek pošto je čuo Karadžićevu tvrdnju da su trake bile obeležje muslimanske vojske.

Veštak je, međutim, ostao pri iskazu da je moguće da su u masovne grobnice pokopavani muslimanski borci, stradali u borbi, sa povezima oko čela.

Kao objašnjenje za činjenicu da su pri ekshumaciji povezi nađeni preko očiju nekih od žrtava, Dunjić je naveo da su trake, posle truljenja tkiva, mogle spasti sa čela do visine očiju.

Na podsećanje tužioca Mičela da su preživeli streljanja u selu Orahovac pred Tribunalom svedočili da su ih srpski vojnici primorali da jedni drugima povezuju oči platnenim trakama, Karadžićev veštak je odgovorio da za ta svedočenja nije čuo.

VRS je, prema optužnici i ranijim presudama, kod škole u Orahovcu, 14. jula 1995. godine, streljala oko 1.000 srebreničkih Muslimana.

O odeći pronađenoj na žrtvama

Dunjićevom iskazu da je na nekim od ekshumiranih tela nađena zimska odeća i da to znači da te osobe nisu stradale jula 1995. godine, tužilac Mičel je suprostavio fotografiju na kojoj se vidi da su muslimanski muškarci koji napuštaju Srebrenicu 11. jula 1995. godine, odeveni u "vunene džempere, jakne".

Dunjić je uzvratio da to "nisu zimski odevni predmeti".

Zastupnik optužbe je sugerisao da su, napuštajući Srebrenicu koja je pala u ruke VRS, muslimanski civili na sebi i sa sobom poneli sve što su mogli.

Svedok je na to rekao da je "potpuno logičan zaključak da je neko u zimskoj odeći stradao zimi, a ne vrelog jula".

Tužilac Mičel sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje veštaka odbrane za sudsku medicinu.

Dunjić je juče, dok ga je ispitivao Karadžić, tvrdio da je prema "čvrstim dokazima" bilo streljano samo "450-500" osoba čija su tela nađena u masovnim grobnicama.

Za "čvrsti dokaz" streljanja, Dunjić je uzeo postojanje žičanih ligatura oko ruku žrtava u vreme ekshumacije.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи