U subotu Dan žalosti u Srbiji

Šest žena i muškarac poginuli juče u seriji eksplozija u užičkoj fabrici "Prvi Partizan". Lakše povređeno 14 radnika. Prema prvim rezultatima istrage uzrok eksplozije najverovatnije ljudski faktor, rekao za RTS ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Konačni rezultati istrage sutra. Gradsko veće proglasilo trodnevnu žalost u Užicu.

U užičkoj fabrici municije "Prvi partizan", nakon četiri vezane eksplozije u pogonu za barutno punjenje u objektu "Tunel", poginulo je sedmoro radnika, od kojih šest žena i jedan muškarac.

Opštinski istražni sudija Slavica Ilić saopštila je da su poginuli: Svetlana Đurić, Jelena Lončarević, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić i Dragan Milovanović.

Lakše je povređeno 14 radnika koji su primljeni u Opštu bolnicu, a prema rečima dežurne doktorke Branke Bukvić radi se o blažim intoksikacijama ugljenmonoksidom i ogrebotinama. Svi lakše povređeni posle ukazane pomoći pušteni su kućama.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za RTS da je, prema prvim rezultatima istrage, ljudski faktor najverovatnije uzrok eksplozije u fabrici.  

"Ako se potvrde navodi do kojih se do sada došlo u istrazi, najverovatnije je reč o ljudskom faktoru, odnosno nepravilnim procedurama na tom mestu gde se desila sama eksplozija - u skladištu baruta", rekao je Dačić.

Isključena mogućnost diverzije

Dačić je isključio mogućnost da je u pitanju diverzija i rekao da će konačni rezultati istrage biti saopšteni sutra. 

Rekao je da je pregled nekoliko tela nastradalih pokazao da je uzrok smrti radnika najverovatnije gušenje ugljenmonoksidom.

Ministar je sinoć obišao mesto tragedije i izrazio saučešće porodicama poginulih radnika.

Kako je rekao, vatrogasne jedinice i jedinice za zaštitu i spasavanje sprečile su još veću tragediju u užičkom "Prvom Partizanu" jer su onemogućile da se vatra proširi na lakirnicu i skladište gotovih proizvoda i dodao da bi tada bi broj žrtava bio veći jer je u pogonima bilo oko 100 radnika.

"Ne može se sa bilo kakvom sigurnošću govoriti o uzrocima ove tragedije osim da je ona započela u delu gde dolazi do punjenja municije", rekao je Dačić i dodao da ne postoji više nikakava opasnost od dodatnih eksplozija ili požara u ovom pogonu.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da ne postoje reči koje mogu da objasne tragediju u "Prvom Partizanu" i izrazio saučešće porodicama poginulih.

U Užicu je Gradsko veće proglasilo trodnevnu žalost, dok će u celoj Srbiji sutra, 05.09. biti proglašen dan žalosti.

Komemorativni skup biće održan sutra u 10 časova u Narodnom pozorištu u Užicu, a na komemoraciji će prisustvovati predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i misistar odbrane Dragan Šutanovac.

Rukovodstvo Užica posetiće porodice nastradalih radnika i ponuditi materijalnu i svaku drugu pomoć koja je potrebna.

Ministar policije je rekao da je u gašenju požara u "Prvom Partizanu učestvovalo 16 vatrogasnih vozila i 50 vatrogasaca i spasilaca i da među njima ima lakše povređenih.

Prema rečima ministra, požar je gašen uz jako lošu vidljivost do 20 centimetara i uz puno dima.

Nesreća se dogodila sinoć u 21.15 sati, a u vazduhu se dva sata posle ponoći i dalje osećao miris baruta.

"Prvi partizan" Užice postoji od 1928. godine i ovo je najveća tragedija koja je fabriku zadesila posle eksplozije u trezorima 1941. godine za vreme Užičke republike.

Prethodna nesreća u pogonu namenske industrije desila se 26. avgusta prošle godine u Kruševcu. U eksploziji u fabrici za proizvodnju eksploziva i pirotehnike korporacije "Trajal" lakše je povređeno sedam radnika te fabrike.

Eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu, pa je proizvodnja u tom pogonu bila prekinuta.

Podaci o prethodnim nesrećama

Verovatno jedna od najtežih havarija i nesreća u namenskoj industriji dogodila se u  zemunskoj fabrici hemijskih proizvoda Grmeč 23. juna 1995. godine. U eksploziji je poginulo 11, a povređeno devet radnika.

Eksplozija u "Prvoj iskri " u Bariču 29. maja 2006. godine odnelo je tri ljudska života.

Prošle godine, 6. aprila u Zemunu nakon eksplozije pet buradi s dimetoatom  u "Galenici - Fitofarmacija" otrovalo i opeklo oko 40 radnika, policajaca i vatrogasaca.

Kada je u istom mesecu, 17. aprila 2008. godine u fabrici skroba u Pančevu eksplodirao filter za sušenje, u velikom požaru pričinjena velika materijalna šteta ali nije bilo povređenih.

U Leštanima 3. novembra 2008. godine troje je ljudi teško povređeno u fabrici za proizvodnju raketnih goriva kada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa.

U lozničkoj Viskozi veliki požar izbio je 8. decembra 2008. Nije bilo povređenih, ali je koncentracija sumpordioksida u Loznici bila izuzetno povećana.

Dan "Prvog partizana" iz Užica  22. novembar, sećanje je na eksploziju u partizanskoj fabrici oružja i municije  1941. godine u trezorima Narodne banke, današnjem Narodnom muzeju, gde je i bila smeštena fabrika nastala na temeljima Fabrike oružja i municije koja je iz Kranja preseljena u Užice 1928. godine.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво