Читај ми!

Karadžiću vraćena optužba za genocid

Haški tribunal vratio na snagu tačku optužnice protiv Radovana Karadžića, koja ga tereti za genocid u sedam opština u Bosni i Hercegovini.

Apelaciono veće haškog Tribunala poništilo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, na polovini suđenja, bio oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam bosanskih opština, 1992. godine.

Usvojivši žalbu Tužilaštva, Apelaciono veće je u optužnicu protiv Karadžića vratilo tačku koja ga tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Apelaciono veće, na čelu sa američkim sudijom Teodorom Meronom koji je i predsednik Tribunala, presudilo je da je prvostepeno veće pogrešilo.

U vezi sa zločinima koje srpske snage, po izvedenim dokazima, jesu počinile - uključujući progon i istrebljenje, prvostepeno veće je juna 2012. godine utvrdilo da nema dovoljno dokaza da ti zločini nisu bili počinjeni s "genocidnom namerom" - da se Muslimani i Hrvati "unište u potpunosti ili delimično kao etničke grupe".

Sudija Meron je, saopštavajući presudu, naznačio da je, u ovoj fazi postupka - u kojoj se dokazni materijal tumači po najpovoljnijem kriterijumu za tužioce, postoji dovoljno dokaza da su zločini u sedam opština počinjeni s namerom da se Muslimani i Hrvati unište kao etničke grupe, u potpunosti ili delimično.

Po današnjoj presudi, postoji dovoljno dokaza da su snage bosanskih Srba nesrpskom stanovništvu nanosili teške telesne i psihičke povrede, pritvarajući ga pod uslovima nepodnošljivim za opstanak cele etničke grupe ili njenih delova.

Kao primer, Apelaciono veće je navelo da su u logoru Keraterm kod Prijedora srpske snage držele 570 pritvorenika u jednoj sobi.

Nedovoljno dokaza za "genocidnu nameru"

Sudija Meron naglasio je da brojni dokazi potvrđuju da su u srpske snage u sedam opština nezakonito pritvarale nesrbe, pod neljudskim uslovima, prebijale, podvrgavale seksualnom nasilju, uz manjak hrane i medicinske nege, a sve u nameri da ih unište kao nacionalne grupe.

Presudom je, međutim, utvrđeno da Tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza da su masovna ubistva Muslimana i Hrvata počinjena s "genocidnom namerom", već u nameri da oni budu prognani.

Kao dokaz da je Karadžić, zajedno sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, imao "genocidnu nameru", Apelaciono veće je navelo njegove izjavu uoči rata u BiH o tome da će Muslimani "nestati" ako dođe do sukoba.

Karadžić je, po prihvaćenim dokazima, govorio i da je namera bosanskih Srba da se "reše neprijatelja u svojoj kući - Muslimana i Hrvata".

U dokazni materijal uvedena je i izjava - sudija Meron nije precizirao čija - da je "doneta odluka da se trećina Muslimana ubije; trećina pokrsti u pravoslavlje; a trećina da ode, tako da svi nestanu iz BiH".

U apelacionoj presudi, pominju se i izjave komandanta VRS Ratka Mladića da je "njegova briga da Muslimani potupno nestanu", kao i predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika da "želi da ih pobije sve" - kako ga je citirao predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Preostalih deset tačaka optužnice terete Karadžića za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи