Читај ми!

Podignuta optužnica protiv Dulića

Protiv bivšeg ministra Olivera Dulića i njegovih saradnika Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu zbog zloupotreba službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest". Optžnica podignuta pošto je Tužilaštvo završilo istragu, rekao tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i njegovih saradnika zbog zloupotreba prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest".

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je optužnica podignuta nakon što je Tužilaštvo, postupajući po naredbi Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, završilo istragu protiv Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika ministarstvu Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

U toku dopune istrage sprovedene su sve radnje koje je naložio Viši sud u Beogradu, pa je protiv okrivljenih Dulića, Drobnjaka i Janjića podignuta optužnica kojom im se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, naveo je tužilac.

"Nakon sprovedenog ekonomsko-finansijskog veštačenja, ispitivanja svedoka koje je naložio sud svojom naredbom, kao i svedoka za koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal našlo da je to celishodno, zatim saslušanja predstavnika oštećenih javnih preduzeća, pribavljanja opštih i pojedinačnih akata koja su regulisala ovlašćenja okrivljenih i prevođenja pisanih dokaza čije izvođenje je predloženo, Tužilaštvo nalazi da je potvrđena sumnja da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret", precizirao je Radisavljević.

Naveo je da je Tužilaštvo odbilo predloge odbrane da se u toku istrage ponovo sasluša Nebojša Janjić, kao i da se preduzmu još neke istražne radnje, jer smatra da su do sada prikupljeni dokazi potvrdili sumnju da su okrivljeni izvršili dela koja im se stavljaju na teret.

Demokratska stranka je saopštila da je protiv bivšeg ministra Olivera Dulića podignuta  optužnica za krivično delo koje ne postoji nigde u Evropi.

Optužnica na doradi 

Protiv Dulića je polovinom oktobra najpre podignut optužni predlog, ali je Tužilaštvo posle proširenja istrage došlo do novih dokaza na osnovu kojih je dve sedmice kasnije podiglo optužnicu koja ga, zajedno sa Janjićem i Drobnjakom, tereti za teži oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja za koji je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Specijalni sud u Beogradu, međutim, početkom decembra vratio je tužilaštvu optužnicu na doradu i naložio mu da se u okviru dopune istrage obavi ekonomsko-finansijsko veštačenje radi utvrđivanja visine imovinske koristi i da se na srpski prevedu dokazi iz Slovenije.

Takođe, naloženo je da se pribave akti koji regulišu ovlašćenja Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika u ministarstvu Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Dulić i ostali terete se da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno-tehnike uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru "Nuba invest" omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP "Putevi Srbije", i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije tužilac Miljko Radisavljević.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest", oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su, za razliku od njih, zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.

Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво