Читај ми!

Oslobođeni optužbi za ometanje hapšenja Miloševića

Nekadašnji funkcioner JUL-a Siniša Vučinić oslobođen optužbi da je sa drugim pristalicama Slobodana Miloševića, ometao njegovo hapšenje 2001. godine. Optužbi oslobođeni i Ratko Zečević, Dejan Đikić i Saša Matić, kao i prvooptuženi Bogoljub Bjelica, koji se nije pojavio na suđenju zbog bolesti.

Prvi osnovni sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg funkcionera Jugoslovenske levice Sinišu Vučinića optužbi da je, sa drugim pristalicama bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, ometao njegovo hapšenje u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju.

Sud je oslobodio i Ratka Zečevića, Dejana Đikića i Sašu Matića, kao i prvooptuženog Bogoljuba Bjelicu, koji se ni ovoga puta nije pojavio na suđenju zbog bolesti.

Sudija Zoran Šešić je, obrazlažući presudu, naveo da su svi optuženi trebalo da budu osuđeni još u prethodnom slučaju koji je zastareo i upitao ko su bili ljudi koji su u noći kada je hapšen Milošević preskakali zid rezidencije, ko je dozvolio da se civili unutar rezidencije naoružaju, zašto nisu urađene parafinske rukavice svim učesnicima tog događaja, već samo Vučiniću, Zečeviću i Đikiću.

Vučinić je novinarima ispred Palate pravde rekao da su oni te noći branili Ustav koji nije dozvoljao ekstradiciju srpskih državljana, te ocenio da je odluka suda pravična.

"Lep je osećaj kada je neko oslobođen, a 12 godina je nevin po pravdi božijoj proganjan, suđen samo zato što je prvi od političara u ovoj zemlji javno ukazao ko je u stvari kriminalizovani deo JSO", rekao je Vučinić i naveo da "u toj jedinici postoje kriminalci koji su udruženi sa kriminalnim grupama udruženih u zemunski klan".

On je rekao da je u okviru završne reči upitao da li će se kao svedok pojaviti i Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, koji prema njegovim rečima, treba danas da bude izručen Srbiji.

Vučinić je rekao da su svi koji se terete za ovaj slučaj bili nevini i da su svojim delima branili nekadašnjeg predsednika Miloševića.

Zečević je novinarima rekao da je Sudsko veće kojim je predsedavao Šešić imalo snage da danas donese oslobađajuću presudu.

"To je bilo vreme kada je mafija pokušavala da vlada državom", rekao je Zečević.

Optužnica je teretila Miloševićeve pristalice da su, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred Vile "Mir" na Dedinju, ometali hapšenje bivšeg predsednika SRJ.

Sud je u aprilu prošle godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, obustavio postupak protiv 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje, pa su na optuženičkoj klupi ostale samo navodne kolovođe nereda.

Vučinić, Bjelica i Zečević u optužnici su označeni kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje okupljenih pristalica.

Oni su se teretili da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile. Pri tom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

Na optužnici su ranije bile ukupno 34 osobe, ali su neki u međuvremenu preminuli, a protiv drugih je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво