Novi predsedavajući na suđenju Karadžiću

Južnokorejski sudija O-Gon Kvon imenovan je, umesto sudije Ijana Bonomija, za predsedavajućeg Sudskog veća. Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo smanjivanje obima optužbi protiv Radovana Karadžića u cilju efikasnosti suđenja.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson imenovao je južnokorejskog sudiju O-Gon Kvona na mesto predsedavajućeg Sudskog veća koje će voditi postupak protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, objavljeno je u Hagu.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Kvon će na tom mestu zameniti sudiju Ijana Bonomija, koji je dao ostavku "zbog ličnih razloga", a nalog o imenovanju stupa na snagu danas.

U sudskom veću ostaju sudije Mišel Pikar i Kristof Flige, a očekuje se da Veće uskoro donese odluku o određivanju početka suđenja Karadžiću.

Sudija O-Gon Kvon, kao i sudija Robinson, bio je član Sudskog veća koje je sudilo bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koji je 11. marta 2006. preminuo u pritvorskoj jedinici.

Sudija O-Gon Kvon je rođen 2. septembra, 1953. godine u Južnoj Koreji.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Državnog univerziteta u Seulu (1972. -1976.) gde je završio i postdiplomske studije 1980. godine.

Član je Pretresnog veće trećeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od novembra 2001. godine.

Predlog smanjenja obima dokaza

Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo je, odgovarajući na nalog sudskog veća, smanjivanje obima optužbi protiv Radovana Karadžića, kako bi suđenje bilo brzo i efikasno.

Po predlogu tužilaca, nijedna od tačaka neće biti uklonjena iz optužnice, ali će biti smanjen obim dokaza o zločinima u 10 od 27 opština koji će tokom procesa biti izvedeni pred sudskim većem.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Tužilac Alan Tiger je nagovestio da neće izvoditi neke dokaze o još 20 mesta zločina i incidenata u preostalih 17 opština u BiH, srebreničkoj enklavi i Sarajevu.

"Time će broj svedoka optužbe biti smanjen za 62", precizirao je tužilac. U podnesku se izražava spremnost optužbe da odustane od još oko 60 svedoka, ukoliko u spis budu prihvaćene činjenice iz presuda u drugim procesima pred Tribunalom.

Karadžić je više puta naglasio da će se protiviti prihvatanju presuđenih činjenica iz drugih slučajeva.

Sudsko veće je nedavno pozvalo tužioce da razmotre smanjivanje obima optužbi protiv Karadžića, uklanjanjem čitavih tačaka ili nekih navoda iz optužnice.

Sudije su tada naznačile da će, ako tužioci to ne učine, samo odrediti o kojim će navodima optužnice saslušati dokaze, vodeći računa da oni budu reprezentativni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво