Читај ми!

Kuvana ili pečena riba nema parazite

Kod uzoraka soma, smuđa i štuke iz domaćih reka pronađeni paraziti iz porodice valjkastih crva. U Srbiji nema zaraženih ljudi, a alasi i stručnjaci kažu da je riba iz srpskih reka bezbedna, ali da je u svakom slučaju treba termički obraditi. U toku su pojačane kontrole na tržištu ribe iz domaćih reka.

Istraživanje novosadskog Poljoprivrednog fakulteta otkrilo je prisustvo parazita iz porodice valjkastih crva u domaćim rečnim tokovima, kod uzoraka soma, smuđa i štuke. Zaraženih nema, a na tržištu ribe iz domaćih reka sprovodi se vanredna kontrola.

Crvi koji u ribi parazitiraju lako su uočljivi. Dugi su do sedam centimetara, ubijaju se kuvanjem, pečenjem, prženjem, smrzavanjem ribe, ali su otporni na soljenje i mariniranje. Ako čovek pojede zaraženu svežu ribu, parazit probija zidove creva i spas je jedino operacija.

U Srbiji zaraženih nema, a ljudi mahom ne sumnjaju u to da je riba koju kupuju zaražena. Kako kažu, uglavnom kupuju smrznutu ribu i ne strepe od parazita. Alasi sa jednog dela Dunava kod Beograda tvrde da je riba koju love zdrava.

"U poslednje tri, pet ili 10 godina, do današnjeg dana, još nismo videli ni jednu jedinu zaraženu ribu. Hvatali smo ribu i za institute i za ljude koji su branili doktorate sa raznom ribom i nikada nije pronađen ni jedan jedini parazit", kaže alas Đorđe Đufoski.

Iako kažu da za sada nisu naišli na crvljivu ribu, ribolovci sa Tise, Tamiša i Begeja su zabrinuti.

"Mi svi jedemo tu ribu što se ulovi. Ribolovci ne bi smeli da prodaju na pijaci, tamo ne sme da se vrši prodaja, nego samo u ribarnicama, kako je predviđeno zakonom. Međutim, možete videti negde i na ćošku i na pijaci da neko donese kantu ribe za koju ne znamo ni odakle je, ni kakva je", naglašava Branislav Čordić iz Ribolovačkog društva Zrenjanin.

Ribolovac Saša Ledenčan kaže da je u smuđu uhvaćenom na Moravi našao crva, ali tome ne pridaje mnogo značaja.

Osnovno veterinarsko pravilo, koje je uneto i u zakon, kaže da je sve što izaziva gađenje potrošača neupotrebljivo za ishranu ljudi.

"Ako čovek razmišlja da ga nešto što je pojeo može ugroziti, njemu je već to dovoljno da ne jede. A u ovom slučaju je istina, mora meso biti termički tretirano, ali na jedan klasičan način, ne da to bude blago termičko tretiranje", ističe profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miroslav Ćirković.

Veoma retki slučajevi zaraze zabeleženi su u Japanu, Indiji, Kanadi, ali uglavnom zbog tradicije konzumiranja sveže ribe.

"Nikad u Srbiji nije, koliko ja znam, zabeležen slučaj da je neko oboleo od bilo koje parazitoze, koja je vezana za meso ribe. Mi jesmo izloženi parazitima, ali najčešće trihineli, a riba je, da tako kažem, što se tiče parazita najbezbednija namirnica", objašnjava profesor Veterinarskog fakulteta u Beogradu Milan Ž. Baltić.

U Veterinarskoj inspekciji kažu da su ispitivanja rađena u različitim rekama i da još uvek nemaju podatke s kojima sa sigurnošću mogu reći da li je u pitanju invazija u visokom stepenu, i u svim vodama.

"Nema razloga za paniku, to je zaista moguće pronaći u nekim slučajevima, zato i apelujemo na naše građane da kada kupuju ribu da obrate pažnju gde kupuju, jer je veoma bitno mesto gde kupujete. Treba kupovati ribu sa poreklom, sa deklaracijom", naglašava načelnica inspekcije Sanja Čelebićanin.

Kako tvrde na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, ribnjaci u Srbiji nisu ugroženi parazitom. Rešenje problema je, ističu, u smanjivanju populacije sivih i belih čaplji-nosilaca parazita, koje su, međutim, pod zaštitom ekologa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво