Читај ми!

Tolimiru doživotna robija

General u penziji Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u Srebrenici i Žepi. Tolimir je proglašen krivim po šest od osam tačaka optužnice.

16.05 - Zdravko Tolimir optužen na doživotnu kaznu zatvora.

15.00 - Počelo izricanje presude Zdravku Tolimiru.

Haški tribunal proglasio generala u penziji Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira krivim po šest od osam tačaka optužnice. Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Žepi i Srebrenici. 

Većinom glasova dvoje sudija, uz protivljenje jednog, Haški sud je Tolimira proglasio krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje i zločine protiv čovečnosti, ubistva i kršenja običaja ratovanja, zločine protiv čovečnosti.

Veće je optužbu za deportaciju odbacilo kao nedokazanu.

Raspravno veće utvrdilo je da je Vojska Republike Srpske od 13. jula 1995. do avgusta 1995. ubila "najmanje 4.970" Muslimana iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procena". Ukupan broj žrtava bliži je broju od "najmanje 6.000" žrtava, rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Kristof Flige iz Nemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubistva, ali i ubistvo trojice muslimanskih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz proterivanje hiljada muslimanskih žena i dece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su počinjena u nameri da se Muslimani unište, potpuno ili delimično, kao etnička grupa.

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterao muslimanske žene i decu iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir u presudi je opisan kao "desna ruka, oči i uši" tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Naglašeno je da je Tolimir sa ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata delio genocidnu nameru da se svi muslimanski muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protera. Tom zločinačkom poduhvatu, Tolimir je "u značajnoj meri doprineo".

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterao hiljade muslimanskih žena, dece i staraca iz Srebrenice i Žepe.

Većina nalaza u presudi doneta je većinom glasova predsedavajućeg sudije Fligea i sudije Antoana Mindue, a suprotno mišljenje izrazio je sudija Prisa Matimba Nijambe.

General Tolimir (64) je tokom rata u BiH, 1992–1995, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi. Na kraju svoje završne reči, negirao je navod optužnice da je ikada od komandanta VRS Mladića i predsednika RS Karadžića dobio naređenje da svi ratni zarobljenici iz Srebrenice budu ubijeni.

Tolimir nije izričito negirao da su zarobljeni srebrenički Muslimani u julu 1995. bili streljani, već je tvrdio da on nije bio ovlašćen za postupanje s njima i da u kritično vreme nije bio prisutan u području oko Zvornika, gde je, po optužnici, zločin počinjen.  

Suđenje generalu Tolimiru u Hagu počelo je 26. februara 2010. Uhapšen je 31. maja 2007, a sledećeg dana vlasti Republike Srpske prebacile su ga u Hag. Tužioci su pred sudije izveli 126 svedoka, a Tolimir, koji se brani sam, samo četiri.

Pre izricanja i posle izricanja presude, Tolimir se tri puta prekrstio, a predstavljajući se, na početku zasedanja, poželeo je da se proces okonča "u skladu sa Božjom voljom", kako je počinjao i svaki od 424 dana suđenja.

Završne reči, tokom kojih je tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu za optuženog, a Tolimir - da bude oslobođen, održane su u avgustu ove godine.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи