Читај ми!

Beriša i Tači protiv Karle del Ponte

Albanija i Kosovo traže istragu protiv Karle del Ponte zbog podizanja optužnice protiv Ramuša Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Vlade Albanije i Kosova najavile su da će tražiti nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, zbog njene, kako se navodi, "tendenciozne i ilegalne uloge" u suđenju koje je pred Tribunalom vođeno protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Vlada Albanije saopštila je da je "šokirana" nedavnom izjavom tužioca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Iz kabineta albanskog premijera Saljija Beriše saopšteno je da će Tirana tražiti od međunarodnih institucija da pokrenu nezavisnu istragu protiv Del Ponteove.

Kosovska vlada navodi da su kosovske institucije uvek verovale i usko sarađivale sa Haškim tribunalom, ali da je Del Ponteova zloupotrebljavala tu spremnost.

"Sada je priznala da optužnica protiv Haradinaja nije bila podržana dokazima koji su mogli da dovedu do njegove osude", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kosovska vlada smatra da je Del Ponteva u toj meri prekoračila i zloupotrebila ovlašćenja i privilegije,  da je dozvolila podizanje neosnovanih, tendencioznih i protivzakonitih optužnica, čime je dovela do hapšenja i omalovažavanja mnogih značajnih i cenjenih političkih figura na Kosovu i štetila imidžu Kosova.

"Zahtevamo od nadležnih međunarodnih zvaničnika da započnu istragu protiv Karle del Ponte za zloupotrebu ovlašćenja kao glavnog tužioca u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugih tokom 2003. godine i u vezi sa njenim naučno-fantastičnim fabrikovanjem u vezi sa optužbama Dika Martija i drugih", navela je kosovska vlada.

Najave iz Tirane i sa Kosova usledile su samo nekoliko dana nakon što je Haradinaja Apelaciono veće Tribunala oslobodilo optužbi da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво