Читај ми!

Haški tribunal, ravno do dna

Predstavnici državnih institucija i političkih stranaka u Srbiji gotovo jednoglasno ocenjuju da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju nepravedna, ali, nažalost, i očekivana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da će je izricanje oslobađajuće presude Haradinaju ujediniti građane Srbije, jer, kako je istakao, nepravda Srbe može samo da uzdigne, a nikako da ih obori.

"Mislim da nisu dobro procenili Srbe. Nas ovolika nepravda može samo da podigne, nikada ne može da nas obori i razočara. Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, nakon što je u Kraljevu položio venac na spomenik oslobodiocima tog grada u Drugom svetskom ratu, istakao da u svetlu poslednjih presuda Haškog tribunala iz njega treba da budu oslobođeni svi optuženi Srbi.

"Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izađu svi Srbi, zato što, ako 'Oluja' nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gde će naći zločin kod političara, komandanata vojski i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sada niko ne može da ima sumnje u istinitost onoga što je Srbija tvrdila od samog osnivanja Haškog tribunala: da to nije pravičan sud i da je njegov cilj da Srbe kao narod i sve srpske države osudi na večito savijanje glave pred nekakvim zločinima.

Nikolić je upozorio da će presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i Haradinaju ostaviti neizbrisive posledice po odnose u regionu.

"Ne može da se desi da posle svega ovoga mi nastavimo da sa svojim susedima održavamo odnose kakve smo imali do sada. Ako je neko hteo da nas posvađa, našao je pravi način", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je imao veliku ideju da učestvuje u pomirenju svih naroda, naglašavajući da je to otpočeo i sa Makedonijom i sa Mađarskom.

Prema njegovim rečima, sada će sve to da stane samo zato što oni koji nas ubeđuju da sarađujemo i živimo u miru u stvari sve čine da se ne pomirimo.

"Iza oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Haradinaju krije se želja dela međunarodne zajednice da Hrvatskoj omogući da čista uđe u EU i da vodi svoj proces protiv Srbije i srpskog naroda, a da se privremenim institucijama u Prištini omogući da sa Beogradom pregovaraju neopterećene hipotekom zločina koje je činila OVK", rekao je predsednik Srbije.

Kako je ocenio Nikolić, sada kada je jasno šta zapravo žele, mora da se razgovara sa Albancima, ali u potpuno novim odnosima.

"Žele nezavisno Kosovo i da mi sa takvom državom razgovaramo. Sa takvom državom nijedan političar iza kojeg stoji narod neće da razgovara", poručio je Nikolić.

Poslednja u nizu političkih presuda Tribunala

Vlada Srbije saopštila je da je Haški tribunal naneo težak udarac međunarodnoj pravdi i postavio veliku prepreku procesu pomirenja u regionu.

"Ovakva presuda amnestira stravične zločine i etničko čišćenje Kosova i Metohije i legitimiše skrnavljenje pravde eliminisanjem i zastrašivanjem svedoka", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada u saopštenju ocenjuje da presuda ohrabruje ekstremiste i dovodi u pitanje osnovne ciljeve međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, ali da će Srbija, uprkos tome, nastaviti pregovore sa Prištinom, jer je to u njenom interesu.

"U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i evrointegracija", istakao je Dačić u izjavi Tanjugu.

Dačić je naglasio da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, otežati proces pomirenja u regionu.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je cela Srbija šokirana odlukom Haškog tribunala o oslobađanju od odgovornosti Ramuša Haradinaja i ocenio da takva presuda ne predstavlja doprinos miru i stabilnosti u regionu.

"Ono što je uradio Haški sud je unižavanje svih srpskih žrtava, šamar pravdi, pokušaj da se prekroji istorija i kaže da srpski životi nisu važni", rekao je Vučić, posle razgovora sa potpredsednikom austrijske vlade i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio je da je Tribunal u Hagu današnjim oslobađanjem vođe nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja "poslao poruku da je dozvoljeno ubijati Srbe".

"Oslobađajuća presuda predstavlja skandal i žestok udar na međunarodno pravo i pravdu. Taj sud više nema nikakav legitimitet i ne može da zadrži naziv 'časni sud'", navodi se u pisanoj izjavi Stefanovića.

Predsednik Skupštine Srbije ocenio je da će presuda Haradinaju, kao i presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otežati proces pomirenja u regionu, a stravični zločini nad kosovskim Srbima ostati nekažnjeni.

Otežan proces pomirenja u regionu 

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić je, uoči izricanja presude Haradinaju, u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom rekao da bi Srbija, ako se ponovi još jedna presuda kao što je bila ona izrečena hrvatskim generalima, stvarno trebalo da se zapita da li je preterivala u saradnji sa Tribunalom.

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da je Tribunal u Hagu, odlukom da oslobodi Ramuša Haradinaja, drugi put za deset dana "pljunuo u lice srpskim žrtvama".

Selaković kaže da je odluka Tribunala sramota za međunarodno pravo i pravdu i da je sada pred Srbijom dilema da li i kako treba nastaviti saradnju s Tribunalom.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić poručio je na svom Tviter nalogu, povodom oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju, da Srbija ne sme da klone duhom i da treba da se spremi za debatu o Tribunalu, koju je on zakazao za april naredne godine. 

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da će oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

"Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom na to da je da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud, a ne pravna institucija", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svedoka.

"U ovom postupku nije obezbeđena adekvatna zaštita svedoka i to je dovelo do ovakvog rezultata", rekao je Vukčević Tanjugu.

Odluka Tribunala je sramna i ponižavajuća za sve žrtve, smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

Javnost u Srbiji je saglasna da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala za bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja poraz za međunarodno pravo i pravdu.

O presudi Tribunala izvestili su i svetski mediji i organizacije za ljudska prava uz različite ocene.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво