Читај ми!

Haradinaj oslobođen!

Haški tribunal po drugi put oslobodio Ramuša Haradinaja krivice za ratne zločine počinjene nad civilima tokom 1998. godine. Eksplozija oduševljenja u Prištini.

9.45 - Oduševljenje u Prištinivatromet i pucnjava iz vatrenog oružja.  

9.38 - Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo Ramuša Haradinaja. 

9.33 - Sudsko veće: Ramuš Haradinaj nije kriv za udruženi zločinački poduhvat. 

9.20 - Sudsko veće odbacilo navode o mučenju trojice Crnogoraca.

9.05 - Počelo izricanje presude Haradinaju, Baljaju i Brahimaju.

Haški Tribunal po drugi put oslobodio bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Sudsko veće je naložilo da Haradinaj odmah bude pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su, takođe, proglašeni nevinima po svim tačkama optužnice.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

Baljaj je u to vreme predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Predsedavajući sudija Džastis Bakone Moloto rekao je, obrazlažući presudu, da Tužilaštvo nije dokazalo glavni navod iz tačke šest optužnice o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj uspostavljanje potpune kontrole OVK nad Metohijom prisilnim premeštanjem i zlostavljanjem srpskih, romskih civila, ali i Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili na drugi način ne podržavju OVK.

Sudija Moloto naveo je i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Prema mišljenju Veća, zločini iz tačke tri, četiri i pet optužnice - mučenja jednog Albanca, srpskog policajca i državljanina BiH, kao i trojice albanskih civila i trojice Crnogoraca su dokazani, ali optuženi ne snose odgovornost za te zločine.

Veće, takođe, smatra da nisu dokazane tačke jedan i dva optužnice, a koje se tiču okrutnog postupanja, ubistva dvojice Roma i srpskog policajca Ivana Zarića.

Sudije su te tačke optužnice odbacile jer je, kako su naveli, jedini svedok koji je tvrdio da je bio očevidac kada su Baljaj i Brahimaj u prisustvu Haradinaja u Jablanici mučili i zlostavljali srpskog policajca i dvojicu Roma - "više puta menjao iskaz i protivrečio sam sebi i drugim svedocima".

Na današnju presudu moguće je, kao i u svakom prvostepenom postupku, uložiti žalbu. Kako javlja izveštač RTS-a iz Haga, za sada nema najava iz Tužilaštva da će se žaliti na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude. 

Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je 21. jula 2011. godine ukinulo oslobađajuće presude i naložilo da se delimično ponovi suđenje optuženima po šest tačaka optužnice koje se odnose na okrutno postupanje, mučenje i ubistvo zatočenika u logoru Jablanica, umesto 39 prvobitnih tačaka optužnice.

Број коментара 204

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво