Читај ми!

Slučaj Haradinaj, čekajući hašku pravdu

Haški tribunal u četvrtak donosi presudu Ramušu Haradinaju i još dvojici bivših pripadnika OVK zbog zločina nad civilima na Kosovu 1998. godine. Tužilaštvo zatražilo kaznu od 20 godina zatvora. Kosovski Albanci očekuju oslobađajuću presudu. Priština spremna za slavlje. Pritisci i ubistva svedoka najveći problem tokom procesa i istrage.

Jedan od najvažnijih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Ramuš Haradinaj očekuje presudu Haškog tribunala, pred kojim mu je ponovo suđeno za zločine nad civilma u okolini Dečana, 1998. godine. Tužilaštvo tribunala je zatražilo 20 godina zatvora, a odbrana da Haradinaj i saoptuženi budu oslobođeni.

Osim Haradinaja, kome se sudi kao komandantu Operativne zone OVK "Dukađin" u kojoj su se zločini dogodili, za ubistvo ukupno osam osoba, od čega su dvojica bili Srbi, optuženi su i Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj. Oni su zločine, navodno, počinili u logoru OVK u selu Jablanica.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je u avgustu 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je u aprilu ove godine u potpunoj tajnosti. Tužioci su tog zaštićenog svedoka, pod pseudonimom PW-80, zajedno sa Šefćetom Kabašijem, smatrali ključnim. Njihovo odbijanje da svedoče na prvom suđenju Haradinaju 2007. godine bilo je osnovni razlog za donošenje oslobađajuće presude i kasnije ponavljanje procesa.

Tokom ponovljenog suđenja, tužioci su pred sudije izveli 12 svedoka, a još 44 izjava svedoka u spise su uveli u pisanom obliku. Nijedan od optuženih nije izvodio dokaze u svoju odbranu, pošto, po rečima Haradinajevog branioca, nisu imali od čega da se brane, uvereni da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu.

Na kraju prvog suđenja po mnogo široj optužnici, Haradinaj i Baljaj su 2008. godine bili oslobođeni krivice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora i tu kaznu, sa skrećenjem, je, u međuvremenu, izdržao.

U prvoj presudi je, međutim, pisalo da je sud bio svestan da mnogi svedoci odbijaju da svedoče ili dolaze u Hag u strahu od odmazde i često menjaju iskaze.

Usvojivši žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, apelaciono veće Tribunala naložilo je, krajem jula 2010, da se suđenje ponovi po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Zastrašivanje svedoka

Problem zastrašivanja svedoka pratio je oba procesa u slučaju Haradinaj, zbog čega su se glavni haški tužilac Serž Bramerc i njegova prethodnica Karla del Ponte više puta žalili Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Glavni svedok na ponovljenom suđenju Šefćet Kabaši radije je pristao da bude osuđen za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči, nego da u sudnici ispriča šta zna o zločinima u logoru Jablanica. On je čak rekao da ne želi da dovede u opasnost svoju porodicu koja živi na Kosovu.

I sa drugim važnim svedocima tužilaštvo je imalo problem, pa je čak i samo predložilo sudu da odustanu od njihovih iskaza datih u sudnici smatrajući ih nerelevantnim.

U akciju "uznemiravanja" svedoka u ovom slučaju bili su uključeni i najviši funkcioneri kosovskih vlasti, pa su se pred sudom u Hagu našli i nekadašnji ministar kulture Astrit Haračija i njegov saradnik Bajruš Morina. Haški tribunal je, čak, vodio istragu i protiv zamenika šefa UNMIK-a Stivena Šuka, bliskog prijatelja i savetnika Ramuša Haradinaja, koji je, navodno, Aračiji rekao ime zaštićenog svedoka.

O tome je pred Haškim sudom svedočio istražitelj Piret Milfor-Bardis. Šuk je, ubrzo, napustio funkciju zamenika šefa UNMIK-a, a Ujedinjene nacije su protiv njega povele istragu zbog korupcije, ali rezultati nikada nisu obelodanjeni.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je, dnevniku Informer, rekao da je tragična sudbina potencijalnih svedoka posledica "nesposobnosti" činovnika u Hagu. "Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo poneli u tom slučaju", rekao je Vukčević, ukazujući da je tokom procesa protiv Ramuša Haradinaja "ubijeno 19 potencijalnih svedoka".

Tužilaštvo Haškog suda negiralo je, međutim, da su svedoci u slučaju protiv bivšeg komandanta zapadnog fronta OVK ubijani, izražavajući iznenađenje Vukčevićevim tvrdnjama.

"Nema dokaza da je bilo koji svedok ubijen zato što je bio na spisku za suđenje Haradinaju", rekao je predstavnik Tužilaštva Frederik Svinen.

Sam Haradinaj je u svom autobiografskom delu "Priča o ratu i slobodi" zapisao da su pripadnici OVK "svakog dana ubijali srpske policajce". 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво