Читај ми!

Australija izručuje kapetana Dragana

Ekstradicija Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, odobrena nakon što Vasiljković nije uspeo da ubedi australijsku vladu da treba da ostane u toj zemlji, piše list "Australijan".

Australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler doneo je odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine, javlja list Australijan

Odluka ministra Džejsona Klera usledila je dve godine nakon što je Vrhovni sud Australije odobrio izručenje Vasiljkovića, koji je u Australiji promenio ime u Danijel Sneden.

"Ministar je doneo odluku nakon što je pažljivo razmotrio Zakon o izručenju i uzeo u obzir argumente koje je izneo Vasiljković i drugi u njegovo ime, zašto on ne treba da bude izručen Hrvatskoj", saopštio je portparol.

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa potvrdili su da su o tome službeno obavešteni, preneo je Jutarnji list.

Odlukom australijske vlade nije okončan dugogodišnji pravni proces, jer Vasiljković može da se žali Federalnom, a potom i Vrhovnom sudu Australije.

Kako prenosi Australijan, Vasiljković o pripremama za žalbu pregovara sa Denom Morijem, advokatom koji je predstavljao bivšeg australijskog zatvorenika u Gvantanamu Dejvida Hiksa.

Vasiljkovićev dugogodišnji advokat Brus Denis potvrdio je za Al Džaziru Balkans da je Vasiljković, koji je u pritvoru u Sidneju, "utučen odlukom ministra".

Advokat, takođe, smatra da su male šanse za fer suđenje u Hrvatskoj.

Vasiljković je uhapšen 2006. godine u Australiji, pošto je Zagreb tražio njegovo izručenje, a posle skoro četiri godine provedene u pritvoru, australijski sud blokirao je njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine, Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je nestao pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naložio njegovo izručenje Hrvatskoj. Posle 44 dana u bekstvu, policija ga je pronašla i pritvorila.

Vasiljković (56), koji ima australijsko i srpsko državljanstvo, optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom devedesetih godina. Vasiljković negira optužbe.

Al Džazira navodi da nijedna australijska vlada nije uspešno izručila optuženika za ratne zločine.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи