Читај ми!

Slučaj Dulić, opasne kablovske veze

Policija pokušala da privede bivšeg ministra Olivera Dulića zbog zloupotrebe službenog položaja. Dulić se najpre pozvao na poslanički imunitet, ali ga se kasnije odrekao, posle obraćanja javnosti u kojem je negirao da je prekršio zakon. U policiji saslušani i bivši pomoćnik ministra Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

17.43 - Završeno saslušanje Nebojše Janjića u policiji. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

17.28 - Skupština Srbije razmotriće u ponedeljak Predlog odluke o ukidanju imuniteta poslaniku Oliveru Duliću, saopšteno je iz republičkog parlamenta. Sednica će početi u 10 časova, a ukidanje Dulićevog imuniteta je jedina tačka dnevnog reda.

16.05 - Javio sam se policiji i ljudima koji su me jutros pozvali, oni su rekli da za to nema potrebe i da će me dalje obaveštavati da li ću biti pozvan ili ne, rekao je Dulić ispred Palate "Srbije" napomenuvši da stoji na raspolaganju državnim organima.

15.15 - Oliver Dulić je pokušao da uđe u Palatu "Srbije", u kojoj se nalazi MUP Srbije, ali je vraćen sa portirnice, javlja reporter RTS-a.

15.00 - Apsolutno su neprihvatljive insinuacije da borbom protiv korupcije i kriminala Vlada Srbije sprovodi politički obračun sa političkim neistomišljenicima, rekao premijer Ivica Dačić.

14.15 - Borba protiv korupcije je tek počela i neće nas zaustaviti politički napadi, rekao za RTS prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

13.23 - Administrativni odbor Skupštine Srbije, posle zatvorene sednice, predložio parlamentu da Oliveru Duliću ukine imunitet, saopštio predsednik tog tela Zoran Babić. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izjavio za RTS da će sednicu Skupštine zakazati za ponedeljak.

12.36 - Oliver Dulić, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, izjavio da nije prekršio zakon i da se neće više pozivati na poslanički imunitet. Konferenciji prisustvovali i funkcioneri DS-a Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Mirko Cvetković i Dragoljub Mićunović.

12.12 - V.D. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak dao izjavu policiji o "slučaju Dulić", nakon čega je pušten, javlja agencija Tanjug.

11.54 - Zahtev Tužilaštva za ukidanje poslaničkog imuniteta Oliveru Duliću stigao u Skupštinu Srbije, nezvanično saznaje RTS.

10.15 - Predsednik administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić rekao za RTS da će zakazati sednicu tog tela čim mu bude prosleđen zahtev Tužilaštva. Odbor predlog odluke dostavlja Narodnoj Skupštini koja može ukinuti poslanički imunitet. Sednica parlamenta najverovatnije u ponedeljak.

9.22 - Tužilaštvo za organizovani kriminal uputiće zahtev Skupštini Srbije da se Oliveru Duliću ukine poslanički imunitet, rekao za RTS tužilac Miljko Radisavljević.

Policija je jutros pokušala da privede bivšeg ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Olivera Dulića, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj pri izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Bivši ministar najpre se jutros pozvao na poslanički imunitet, ali ga se kasnije odrekao, posle obraćanja javnosti u kojem je negirao da je prekršio zakon.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je za RTS da su Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal u martu ove godine pokrenuli predistražni postupak povodom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova duž magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji za 2009. i 2010. godinu.

"Postoji osnovana sumnja da je prilikom izdavanja osam dozvola ministarstva životne sredine 'Nuba investu' iz Beograda, prekršen Zakon o planiranju i izgradnji i da su tada tri osobe, među kojima i bivši ministar Dulić zloupotrebili službeni položaj", rekao je Radisavljević.

Zbog sumnje da su umešani u malverzacije, na saslušanje u policiju su privedeni i bivši pomoćnik ministra Nebojša Janjić i direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, koji je posle toga pušten. Janjiću je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tužilac je, kako procedura nalaže, Narodnoj skupštini poslao zahtev za ukidanje imuniteta Oliveru Duliću, a iz republičkog parlamenta je nakon toga saopšteno da će Skupština o ukidanju imuniteta raspravljati u ponedeljak.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović rekao je da će parlament ukinuti imunitet i Duliću i svakom drugom poslaniku za koga bude podnet zahtev za ovakva dela za koje se optužuje. "Narodna skupština ne može da bude utočište za bilo koga za koga postoji sumnja da je učinio krivična dela", rekao je Stefanović.

Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja već je predložio da se bivšem ministru ukine imunitet.

Dulić: Politička hajka

Oliver Dulić je, međutim, na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da nema potrebe da se sastaju ni Odbor, ni Skupština Srbije.

"Ja se na imunitet pozivati neću. Pozvao sam se na imunitet samo da bih danas došao ovde, i razotkrio i ogolio ono što je apsolutno politička hajka protiv jednog nevinog čoveka ili nevinih ljudi, zarad prikazivanja jedne glave i puštanja krvi koja javnosti treba. Ja nikada nisam prekršio zakon", rekao je Dulić.

On je podsetio da je Republičko javno tužilaštvo dopisom od 20. decembra 2010. godine obavestilo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja da iz izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju proizlazi da je Ministarstvo u postupku izdavanja dozvola preduzeću "Nuba invest" za izgradnju optičkog kabla duž magistralnih i regionalnih puteva, postupalo u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji.

Oliver Dulić je precizirao da u zaključku Vlade Srbije, koji je potpisao tadašnji zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić, stoji da prilikom izdavanja dozvola preduzeću "Nuba invest" nije prekršen Zakon o planiranju i izgradnji.

Premijer Dačić odgovara da je u to vreme, kao zamenik premijera, potpisivao sve odluke Vlade i da je to tehnička stvar.

Konferenciji za novinare koju je Dulić održao prisustvovali su bivši premijer Mirko Cvetković, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović, Slobodan Homen, Dušan Petrović, Borko Stefanović, Nada Kolundžija, Dragan Šutanovac.

Dragoljub Mićunović je rekao da se ovde radi o političkom procesu, ocenivši da to nije dobro i znači da u našem društvu postoji kriza vladavine prava. "Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, a već mesecima se protiv Dulića vodi hajka", rekao je Mićunović.

Inače, bivši ministar Dulić se posle podne pojavio u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova u Palati "Srbija", gde se zadržao petnaestak minuta. Oliver Dulić je legitimisan i potom pušten uz obrazloženje da će procedura biti nastavljena kada mu Skupština oduzme imunitet.

"Javio sam se policiji i ljudima koji su me jutros pozvali. Oni su rekli da za to nema potrebe i da će me dalje obaveštavati o tome da li ću biti pozvan ili ne", rekao je Dulić napomenuvši da stoji na raspolaganju državnim organima jer, kako kaže, poštuje institucije i želi da se sve u njima i rešava.

Dulić ističe da će se u budućnosti, u okviru borbe protiv korupcije sve dešavati po istom modelu. "Uhvate čoveka, provuku ga kroz tabolidne medije, o njemu kažu najneverovatnije neistine i potom država reaguje optužnicom koja nema nikakve veze sa zakonom niti bilo kakve veze sa istinom", rekao je bivši ministar.

"Pozivam ih da ispitaju svaku reč koju su o meni pisali tabloidni mediji poslednje dve-tri nedelje, svaku glupost koju su objavili o meni - i da imam skupocene satove, i da sam trošio pare na lavove, i da sam trošio pare na bilborde, jer ja na kraju hoću da izađem sa papirom da sam pošteno radio i da sam pošten", naveo je bivši ministar.

Slučaj "Nuba invest" 

Dulić je i ranije dovođen u vezu sa aferom oko izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova duž srpskih puteva slovenačkoj firmi "Nuba invest". Informacije o nepravilnostima u vezi sa poslovanjem u Srbiji demantovala je firma "Nuba savetovanje i investiranje", koja je osnivač i vlasnik "Nube invest".

Iako Oliver Dulić ističe da se još 2010. godine Republičko tužilaštvo izjasnilo da nije bilo zloupotrebe položaja prilikom dodele posla "Nuba investu", iz tog tužilaštva saopštavaju da treba imati u vidu da je to mišljenje bilo zasnovano na analizi samo dela dokumentacije koju je tada dostavilo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, što je izričito i navedeno.

Tužilaštvo je saopštilo da su značaj i količina novih podataka i informacija dobijenih posle decembra 2010. godine, do kojih je došla policija, omogućili pokretanje postupka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola preduzeću "Nuba invest".

U saopštenju se navodi i da je policija analizirala celokupnu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje, ne samo građevinske, već i prethodnih lokacijskih dozvola preduzeću 'Nuba invest', a pored toga obavljeni su i razgovori sa zaposlenima koji su ukazali na neregularnosti povodom izdavanja dozvola.

Za posao postavljanja optičkih kablova "Nuba" je podnela zahtev nadležnom ministarstvu samo par meseci nakon registracije preduzeća u Srbiji, u septembru 2009. godine. Dozvolu od resornog ministarstva dobila je već 16. oktobra.

Trinaest dana kasnije, Ministarstvo je u ime te firme, uputilo zahtev preduzeću "Putevi Srbije" radi izdavanja saglasnosti za postavljanje optičkog kabla na relaciji Batrovci-Beograd. Zahtev je potpisao ministar Oliver Dulić.

"Putevi Srbije" prvo odbijaju zahtev nalazeći da je "Nuba" nekvalifikovana za taj posao. Odluka se, ipak, naknadno menja i favorizovana firma - uprkos manjkavom zahtevu i uz asistenciju ministarstva koje ignoriše primedbe - dobija posao.

Dosadašnja istraga, kako RTS saznaje u policiji, praktično je potvrdila ranije sumnje Saveta za borbu protiv korupcije da je "Nuba invest" godinu dana bila u prednosti u odnosu na ostale firme, a samim tim i u povlašćenom položaju jer je dobila mogućnost da iznajmljuje mrežu internet provajderima i mobilnim operaterima.

Savet za borbu protiv korupcije je na problematičnost postupka ukazao još u novembru 2010. godine. Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije možete pročitati ovde.

Kako su tada preneli mediji, Savet za borbu protiv korupcije detaljno je istražio kako su izdate dozvole preduzeću "Nuba invest" i otkrio da ova firma, zahvaljujući dozvolama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i JP "Putevi Srbije", godinu dana bila jedino preduzeće koje je postavljalo cevi sa optičkim kablovima, uprkos činjenici da u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) nije ni bila registrovana kao operater.

Istraga će morati da odgovori i na pitanje koje je mučilo i Savet - zbog čega je posao vredan milione evra dobilo tek osnovano preduzeće sa tada jednim zaposlenim i osnivačkim ulogom od tri hiljade evra?

O kojoj zaradi je reč govore i podaci, koje RTS saznaje iz izvora bliskih istrazi, da ugovor koji je "Nuba invest" potpisala sa jednom američkom firmom na 25 godina donosi milion i po evra godišnje, dok od ugovora sa slovenačkim preduzećem na 10 godina godišnje zarađuju pola miliona evra.

"Nuba invest" je gradila mrežu optičkih kablova prema Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, dok su aktuelni operateri u Srbiji, poput "Telenora" i SBB-a, do svojih prvih dozvola uspeli da dođu tek posle godinu dana.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво