Читај ми!

Pao vojni avion, pilot poginuo

Poginuo pilot u udesu vojnog aviona "V-54 lasta" u naseljenom delu Nove Pazove. Drugi pilot lakše povređen. Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitnu istragu i prekinuo posetu Kipru.

13.28 - Prema rečima preživelog pilota, nesreća se dogodila jer su otkazale komande na avionu, saznaje RTS.

12.45 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić prekinuo posetu Kipru zbog pada vojnog aviona.

12.14 - Pilot Vojske Srbije preminuo je na VMA od zadobijenih povreda. 

11.30 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitnu istragu.

Pilot Vojske Srbije, major Goran Savić poginuo je nakon udesa školskog aviona u Novoj Pazovi. Savić je ostao u avionu do poslednjeg trenutka, kako pad letelice ne bi izazvao dodatne žrtve.

Avion vazduhoplovstva i proivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije tipa "V-54 lasta" srušio se oko 10.15, tokom redovne tehničke probe. Savić je odmah, helikopterom, prevezen na VMA, ali je tamo ubrzo preminuo. Drugi pilot potpukovnik Tomislav Bećagović lakše povređen. 

Avion je pao u Ulicu kralja Petra u Novoj Pazovi. Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao je za RTS da je jedan pilot iskočio ranije, a da je drugi ostao i borio se da avion spusti na bezbedno mesto, tamo gde nema ni građana ni objekata, tako da je avion pao u baštu.

Radinović kaže da je pilot time ugrozio svoj život, ali da je spasao ljude koji su u tom trenutku bili na zemlji.

"Zahvaljujući velikoj hrabrosti i velikom zalaganju jednog od pilota, avion je spušten između stambenog objekta i zgrade privatne firme u baštu tako da je izbegnuta veća nesreća", rekao je Radinović.

Pojedini očevici navode da su posle pada videli jednog pilota kako drhti nedaleko od aviona, dok je drugi pilot, kako su naveli, ležao 15 metara od olupine sa otvorenim padobranom u besvesnom stanju.

Otkazale komande

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da se, na osnovu prikupljenih informacija i izjave pilota Tomislava Bećagovića, nesreća dogodila zato što su otkazale komande na avionu.

"Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona sa onim što do sada raspolažemo i na osnovu izjave Bećagovića, došlo je do otkazivanja komande na avionu, ali detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo", rekao je Diković novinarima nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.

Diković je naveo, pozivajući se na izjavu pilota, da su piloti napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom zadobivši lakše povrede, dok Savić, nažalost, to nije uspeo.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitnu istragu i naglasio da "odgovorni, ukoliko ih ima, moraju da snose posledice". Vučić je precizirao da se jedan od pilota katapultirao na 1.300 metara, a drugi na nešto manjoj visini.

"Postoji informacija da vazduh nije napunio kupolu padobrana i da je to razlog za teške telesne povrede koje su dovele do smrti Savića, ali ja bih to ostavio nadležnim organima", rekao je ministar odbrane i dodao da se nada da će ovakve tragedije ubuduće biti sprečene.

Ministar odbrane je zbog nesreće u Novoj Pazovi prekinuo posetu Kipru.

"Izražavam saučešće porodici poginulog Savića. Prekidam posetu, propustićemo bar pet razgovora sa ministrima odbrana zemalja EU i kandidata, ali život svakog našeg vojnika je važniji od bilo kakvog razgovora", rekao je Vučić i izjavi za RTS.

Školski klipni avion "V-54 lasta, koji se srušio danas u Novoj Pazovi, prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici "Utva" u Pančevu nakon raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku.

Avion koji se danas srušio, u Vojsci Srbije je od 18. juna 2012. godine kada je primljen od fabrike "Utva". Avion je do sada ostvario 39 sati i 50 minuta naleta.

Vojska Srbije je za svoje vazduhoplovstvo naručila 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koja su izrađena za potrebe ispitivanja u letu.

Prema saznanjima agencije Beta, do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje. Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz "Utve" isporučeno 20 aviona tog tipa.

"V-54 lasta" je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza.

Avion je razvijen za osnovno školovanje pilota, dok je irački naručilac izrazio interesovanje da njegovi primerci budu osposobljeni i za borbenu obuku.

Avion vojnog vazduhoplovstva tipa "V-54 lasta", koji se srušio kod Nove Pazove, peti je avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednjih pet godina. Letelica "orao" srušila se 2010. godine u Knićko jezero zbog kvara na stajnom trapu.

Avion "mig-29" Vojske Srbije srušio se 7. jula 2009. u okolini aerodroma Batajnica kod Beograda, kada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović. Vojnik Milan Ulemek stradao je kada je "mig-29" pao na park tehničkih sredstava u kojem je obavljao požarnu dužnost u vreme nesreće.

Vojska Srbije izgubila je i dva aviona i jednog pilota 2008. godine. Prvo je 21. maja u okolini Barande major Tomas Janik iskočio iz „orla" za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas u avionu "supergaleb G4". 

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво