Читај ми!

Haradinaj odgovoran za zločine

Tužilaštvo Haškog tribunala zaključilo da su optuženi Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahij Brahimaj odgovorni za ubistva, okrutno ponašanje i mučenje, i da su kršili zakone i običaje ratovanja, tokom sukoba na Kosovu 1998. godine.

Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj su odgovorni za ubistva, okrutno ponašanje i mučenje tokom sukoba na Kosovu 1998. godine, stoji u podnesku Tužilaštva Haškog tribunala koji je dostavljen medijima. Tužilaštvo navodi da je na osnovu svih iznetih dokaza to jedini mogući zaključak i dodaje da su trojica optuženih kršili zakone i običaje ratovanja.

Od aprila do kasnog septembra 1998, optuženi Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su zajedno sa drugim pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata radili na učvršćivanju moći Oslobodilačke vojske Kosova, okrutnim ponašanjem, mučenjem i ubijanjem protivnika OVK, navodi se u konačnom podnesku Tužilaštva iz 11. juna 2012. godine.

Kako se dodaje, mnoge žrtve, koje su pripadnici OVK smatrali neprijateljima tog pokreta završile su u logoru Jablanica, a većina žrtava je tamo odvedena nakon što je kidnapovana.

"Neke od žrtava bile su u Jablanici zatočene u podrumu ispunjenom vodom, u nehumanim uslovima. Tamo su ispitivane i teško premlaćivane. Najmanje osam žrtava je ubijeno u Jablanici, dok je najmanje 16 pretrpelo surovo ophođene ili torturu", navodi se u dokumentu Tužilaštva.

U dokumentu se navodi i da se sve ovo dešavalo za vreme konflikta OVK sa Vojskom Jugoslavije, tako da se ne može dovesti u pitanje činjenica da su optuženi svesni zločina koji im se stavljaju na teret.

"Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su igrali ključnu ulogu u sprovođenju zajedničkog zločinačkog poduhvata", dodaje su u podnesku Tužilaštva Haškog tribunala.

Bivši kosovski premijer Haradinaj stigao je 17. jula u Prištinu, pošto ga je Haški tribunal pustio na privremenu slobodu, dok ne bude pozvan na izricanje presude.

Haradinaj bi na privremenoj slobodi trebalo da bude do ročišta na kojem će biti izrečena presuda po optužnici protiv njega i još dvojice visokih zapovednika bivše OVK, optuženih za ratne zločine na Kosovu u regionu Dukađina 1998. godine.

U Haškom tribunalu je 27. juna završeno ponovljeno suđenje Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju za zločine na Kosovu 1998. godine, a portparolka Tribunala Nerma Jelačić je najavila je da bi presuda mogla da bude doneta u novembru.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. na Kosovu.

Oni se terete za zlostavljanje, mučenje i ubistvo najmanje osam pritvorenih u Jablanici, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Suđnje Haradinaju i saoptuženima je prvi ponovljeni proces u istoriji Tribunala.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво