Читај ми!

Afera "Agrobanka", pritvor za osumnjičene

Posle saslušanja kod sudije za prethodni postupak, osumnjičenima u aferi "Agrobanka" određen pritvor do mesec dana, saznaje RTS. Policija ispituje odgovornost i drugih osoba za koje se sumnja da su učestvovale u aferi.

01.30 (subota) - Osmorici osumnjičenih određen pritvor do 30 dana rekao za RTS specijalni tužilac Miljko Radisavljević. 

22.50 - Sudija za prethodni postupak i dalje saslušava osumnjičene u aferi "Agrobanka", kojima je u četvrtak određeno policijsko zadržavanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Vehba Papića i Bojana Labovića, odgovornih lica u "Agrobanci", rekao za RTS tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema njegovim rečima, istraga se vodi i protiv Miloša Uzelca, Milana Antonića, Branimira Uzelca, Sauda Hasovića i Slobodana Ratkovića, odgovornih lica u privatnim preduzećima Headcommerce, Drina timber i Eso limb zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Uhapšenima je u četvrtak određeno policijsko zadržavanje, a trenutno je u toku njihovo saslušanje pred sudijom za prethodni postupak, saznaje RTS.

"Pre donošenja naredbe o sprovođenju istrage, Uprava kriminalističke policije je protiv osumnjičenih Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu i dostavila dokaze, dokumentaciju i druge materijale prikupljene u toku predistražnog postupka koji je pokrenut februara meseca ove godine. Krivična prijava je podneta povodom kredita koje je Agrobanka odobrila preduzećima Headcommerce, Drina timber čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin osumnjičenog Dušana Antonića", precizirao je Radisavljević. 

Kako je rekao, nakon saslušanja osumnjičenih u Tužilaštvu zaključeno je da postoje osnovi sumnje da je nezakonitim odobravanjem kredita preduzećima, koji su upotrebljeni za kupovinu imovine čiji je vlasnik bila sama "Agrobanka", omogućeno pribavljanje imovinske koristi vlasnicima preduzeća u iznosu od više od 4.140.000 evra.

Inače, policija još traga za Milanom Antonićem i Slobodanom Ratkovićem. Milan Antonić, sin Dušana Antonića, javio se danas Direkciji policije i rekao da se nalazi na letovanju u Crnoj Gori, koje će prekinuti i javiti se istražnim organima.

Tužilaštvo za uhapšene traži pritvor i najavljuje da će istraživati i ostale kredite koje je banka odobravala u periodu od 2006. do 2011. godine.

Radisavljević je istakao da će posebno biti proveravani krediti koji do danas nisu vraćeni, a odobreni su preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi. Kako je naveo, predmet postupka biće i istraživanje tokova novca koji je Agrobanka spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica.

Spor oko dokumentacije NBS

Tužilac Radisavljević tvrdi da saradnja Tužilaštva i Narodne banke nije počela na vreme. NBS se, kako navodi, Tužilaštvu za organizovani kriminal obratila prvi put u junu ove godine, dakle nakon što je počeo predistražni postupak.

"Ja sam zatražio od NBS da pošalje dokumentaciju zatečenu u Agrobanci tokom postupka kontrole koji je vršen u toku 2011. godine, nakon toga nije bilo nikakvog odgovora i nisam dobio ništa od tražene dokumentacije", naveo je Radisavljević.

Doskorašnji guverner Dejan Šoškić je pre deset dana u intervjuu NIN-u rekao da je posle vanredne kontrole poslovanja "Agrobanke", NBS zapisnik o tome dostavila 5. oktobra 2011. Upravi kriminalističke policije.

Direktor policije Milorad Veljović za RTS kaže da su zapisnik dobili tek kada su to izričito zahtevali. "Kada smo tražili zvanično od NBS taj izveštaj, sugerisano je da to ne mogu da nam daju, jer je to, navodno, službena tajna. Tražili smo da nam zvanično odgovore zašto je to službena tajna. Tek tada smo dobili taj zapisnik. Ovim ne želim da kažem da banka nije bila zainteresovana da izvrši kontrolu, ali to je istina", naveo je Veljović.

Policija, kako navodi, ispituje odgovornost i drugih osoba za koje se sumnja da su učestvovale u aferi "Agrobanka". Milorad Veljović kaže da policija ima punu podršku svih državnih institucija i da na nju niko ne vrši nikakve pritiske u vezi sa slučajem "Agrobanke".

"Ono što je naš interes i što sada radimo jeste da utvrdimo ulogu Upravnog odbora i svakog člana Upravnog odbora, ulogu predsednika Izvršnog odbora i svih članova Izvršnog odbora, kao i ulogu svih kontrolnih faktora, pa i Narodne banke, u okviru poslovanja ove banke", naveo je Veljović.

Iz revizorske kuće KPGM koja je radila reviziju finansijskih izveštaja Agrobanke, tvrde da u potpunosti stoje iza svojih revizorskih postupaka i zaključaka za 2010. i 2011. godinu.

"Za 2010. godinu smo izdali nekvalifikovano mišljenje na finansijske izveštaje Agrobanke, dok je naše mišljenje za 2011. godinu uzdržano. To znači da, koristeći sve raspoložive revizorske postupke, mi nismo uspeli da potvrdimo iskazanu finansijsku poziciju Agrobanke na dan 31. decembar 2011. godine, kao ni rezultate poslovanja iskazane za 2011. godinu", navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno, iz tog razloga, čak stavljajući po stranu obaveze po pitanju čuvanja poverljivih informacija, nisu u mogućnosti da komentarišu razlike između finansijskih izveštaja za 2010. i 2011. godinu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво