Читај ми!

Hapšenja u "Jugoremediji"

Četiri osobe uhapšene u zrenjaninskoj fabrici lekova "Jugoremedija". Među uhapšenima i v.d. generalnog direktora Zdravko Deurić. Sumnjiče se da su "Jugoremediju" oštetili za 600.000 evra.

U zrenjaninskoj fabrici lekova "Jugoremedija", u akciji koju je sprovela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije, uhapšene su četiri osobe, potvrdio je za RTS direktor policije Milorad Veljović.

Među uhapšenima je i v. d. generalnog direktora Zdravko Deurić (49) iz Zrenjanina, kome je pre četiri dana zapaljen automobil.

Uhapšeni su i v.d. direktora firme "Penfarm" Milana Zlokas, sudski veštak Stevan Gregović i finansijska direktorka "Jugoremedije" Ankica Malušić.

Kako je saopštila policija, uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja oštetili "Jugoremediju" za 600.000 evra.

Osumnjičeni su tokom 2011. godine lažno prikazivali vrednost zemljišta i lekova i tako firmi "Luksol farmacija" (koju je osnovala "Jugoremedija") doneli protivpravnu korist od preko 55 miliona dinara (po tadašnjem kursu oko 600.000 evra).

Oni su prilikom osnivanja firme "Luksol farmacija" i "Penfarm" (koju je osnovala grupa akcionara "Jugoremedije") lažno prikazali vrednost zemljišta "Penfarma" od 83.000 evra, iako je tržišna vrednost 186.000 evra, a lažnu vrednost je odredio sudski veštak Stevan Gregović.

U "Luksol farmaciji" je takođe lažno prikazana vrednost akcija koje "Jugoremedija" ima u tom preduzeću, od 300.000 evra, iako je stvarna vrednost bila 100.000 evra.

Zdravko Deurić, Milana Zlokas i i Ankica Malušić su licencu za lekove "kliacil" i "tolikar" sa zrenjaninske fabrike prebacili na "Penfarm" ceni od 63.740 evra, iako je stvarna vrednost licence 651.240 evra.

Predsednik samostalnog sindikata "Jugoremedije" smatra da će hapšenje dela rukovodstva naneti štetu tom preduzeću.

"Mi mislimo da iza toga stoji neko, ali nadamo se da će sve rezultirati istragom i da će se utvrditi da ovde nema ničega, da će Jugor nastaviti da radi i da će najzad stati na noge", rekao je Vladimir Pecikoza iz Samostalnog sindikata "Jugoremedije".

Tako ne misle u jednom od udruženja malih akcionara čiji članovi imaju oko 22 odsto akcija.

"To su dešavanja koja čekam već godinu dana kada smo se osnovali kao udruženje. Očekujemo samo istinu da se vidi ko je upropastio preduzeće. To su milionske cifre. Nadamo se da će nova vlast uraditi nešto", rekla je Jelena Medarević iz Udruženja malih akcionara "Jugoremedija 3".

Pre samo četiri dana, u Zrenjaninu je zapaljen službeni automobil direktora Deurića. Privatizacija "Jugoremedije" nalazi se na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, koji je sastavio Evropski parlamen.

Zrenjaninska fabrika lekova deset godina prolazi kroz različite krize, zaposleni mesecima ne primaju plate, a nedavno je bila na ivici likvidacije.

"Jugoremediju" je 2002. godine privatizovala makedonska firma "Jaka 80", čiji je vlasnik niški biznismen Jovica Stefanović Nini.

Nakon višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari "Jugoremedije", država je raskinula privatizaciju 2007. i preuzela 42 odsto akcija. Proteste je tada predvodio sada uhapšeni Zdravko Deurić.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво