Читај ми!

Presuda Haradinaju u novembru

U Haškom tribunalu završeno je ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju za zločine na Kosovu 1998. godine, a presudu bi sudsko veće trebalo da donese u novembru.

Ponovljeno suđenje Ramušu Haradinaju i saoptuženima za zločine na zapadu Kosova 1998. godine završeno je pred Tribunalom u Hagu, a izricanje presude okvirno je najavljeno za novembar.

Na kraju završne reči oslobađanje su zatražile i odbrane drugooptuženog Idriza Baljaja i trećeoptuženog Ljaha Brahimaja. Branilac prvooptuženog Haradinaja zahtev za oslobađanje podneo je prekjuče.

Tužioci su u završnoj reči u ponedeljak predložili da svi optuženi budu kažnjeni sa "najmanje 20 godina zatvora".  Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da se izricanje presude Haradinaju, Baljaju i Brahimaju planira za novembar.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete zlostavljanje, mučenje zarobljenika u Jablanici i za ubistvo najmanje osmorice od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj u to vreme je bio regionalni zapovednik OVK; Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je avgusta 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je aprila ove godine u potpunoj tajnosti. Tužioci su smatrali ključnim tog zaštićenog svedoka, pod pseudonimom PW-80, zajedno sa Šefćetom Kabašijem. Njihovo odbijanje da svedoče na prvom suđenju Haradinaju 2007. godine, bilo je osnovni razlog za ponavljanje procesa.

Kabaši je ponovo odbio da svedoči na početku novog suđenja avgusta prošle godine. I Kabaši i PW-80 bivši su pripadnici OVK koji su u vreme obuhvaćeno optužnicom bili u logoru Jablanica.

Tokom ponovljenog suđenja, tužioci su pred sudije izveli 12 svedoka,  a još 44 izjave svedoka su u spis uveli u pisanom obliku.

Nijedan od optuženih nije izvodio dokaze odbrane, pošto, po rečima Haradinajevog branioca, nisu imali od čega da se brane, uvereni da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu.  Na kraju prvog suđenja po mnogo široj optužnici, Haradinaj i Baljaj su 2008. godine oslobođeni krivice, a Brahimaj osuđen na šest godina zatvora.

Prihvativši žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu, Apelaciono veće Tribunala naložilo je, krajem jula 2010, da suđenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Zastrašivanje svedoka

Haradinaj je uhapšen u Prištini 20. jula prošle godine i prebačen u pritvor Tribunala, gde je i sada. Drugooptuženi Baljaj je u Sheveningen prebačen iz zatvora na Kosovu gde je izdržavao kaznu na koju je osuđen pred tamošnjim sudom.

Delimično ponavljanje suđenja, Žalbeno veće Tribunala naložilo je zato što u prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka,  PW-80 i Šefćet Kabaši. Oni su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je i raspravno veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno da jesu počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali nije dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

Haradinaj se, uoči prvog procesa, u proleće 2005. bio dobrovoljno predao Tribunalu, odmah pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova, na koju je bio izabran kao lider Alijanse za budućnost Kosova. Juna te godine, Tribunal ga je pustio na privremenu slobodu i omogućio mu da "u ograničenoj meri" javno nastupa kao političar.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007. godine  a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izveli 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Optuženi se ni tada nisu branili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво