Читај ми!

Hapšenja zbog ratnog zločina

Petorica Albanaca sa juga Srbije uhapšena zbog ratnog zločina nad Srbima. Reč je o zločinu počinjenom 2001. godine. Prilikom hapšenja napadnut pripadnik Žandarmerije.

U policijskoj akciji na jugu Srbije uhapšeno je osam osoba, od kojih se pet tereti za ratni zločin nad Srbima. Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni su Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi.

Petorica privedenih dovedeni su u Beograd, i nalaze se u zgradi MUP-a Srbije u Ulici Kneza Miloša.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je u Vranju da su dve osobe uhapšene jer su pružale otpor tokom pretresa.

Jedna od njih je Izet Ćazimi, rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao komandant Leši - jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji je poginuo u sukobima 2001. godine.

Osma osoba je uhapšena jer je posedovala oružje, precizirao je Dačić o dodao da se akcija nastavlja.

Akcija Žandarmerije izvedena je po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros između šest i devet sati. Hapšenje je izvedeno u Bujanovcu i selima Veliki Trnovac i Breznica, a tom prilikom napadnut je jedan pripadnik Žandarmerije.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da su petorica Albanaca uhapšena zbog sumnje da su izvršili ratni zločin tokom oružanih sukoba na jugu Srbije 2001. godine.

"Akcija je još u toku i pošto je reč o pretkrivičnom postupku i tužilačkoj istrazi, druge detalje ovog slučaja za sada ne mogu da saopštim", rekao je Vukčević novinarima u Beogradu.

Kako RTS saznaje, reč je zločinu koji se dogodio 2001. godine. Sumnja se da su pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca tada oteli dva momka, a posle nekoliko dana njihovi leševi su pronađeni u blizini logora kod mesta Breznica.

Jedan momak tada je imao 18, a drugi 19 godina.

Dvojica glavnih osumnjičenih u toj grupi, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, nisu dostupni pravosudnim organima Srbije i kriju se na području Kosova i Metohije, ali njihova imena su poznata.

Sumnja se da ova grupa ima veze sa "Gnjilanskom grupom" OVK koja je činila zločine na području Kosova i Metohije 1999. godine.

Jedan od uhapšenih je zaposlen kao prevodilac u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu.

Misija OEBS-a u Beogradu saopštila je da je u policijskoj akciji na jugu Srbije zajedno s još sedam Albanaca uhapšen čovek zaposlen u kancelarije misije u Bujanovcu i da će ta organizacija sarađivati u istrazi.

"Misija će podržati srpske vlasti u istrazi uz puno poštovanje načela pretpostavke nevinosti. Ovu stvar ćemo ozbiljno shvatiti i posvećeni smo bliskoj saradnji sa srpskim vlastima po ovom pitanju", navodi se u saopštenju šefa Misije OEBS-a Dimitriosa Kipreusa.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi najavio je za sutra proteste u Bujanovcu zbog hapšenja Albanaca.

On smatra da je današnjim hapšenjem narušena bezbednosna situacija na jugu Srbije, dok poslanik Riza Halimi akciju Žandarmerije naziva "nastavkom državnog terora nad albanskom zajednicom".

Kosovska vlade osudila je hapšenje, ocenivši da akcija Vlade Srbije predstavlja "ozbiljnu provokaciju protiv mira i stabilnosti u regionu".

Hapšenje grupe Albanaca osumnjičenih za ratne zločine osudile su i Alijansa za budućnost Kosova i pokret "Samoopredeljenje".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво